Alcoholontwenning

Je kunt er niet omheen: als je voor lange tijd zwaar drinkt, krijgt je lichaam een klap. Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het herstel van je systeem.

De juiste combinatie van voedingsstoffen kan niet alleen helpen je lichamelijk gezonder te voelen, het kan je ook helpen bij het overwinnen van veel voorkomende ontwenningsverschijnselen op lange termijn, zoals angst en depressie.

Beste voedingsstoffen voor herstel van alcohol

Hier zijn 9 voedingsstoffen die kunnen helpen bij het herstellen van alcohol, waaronder voedingsstoffen die het verlangen naar alcohol kunnen verminderen, en je lever en zenuwstelsel kunnen ondersteunen.

1. DL-Phenylalanine

L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en wordt omgezet in het aminozuur L-tyrosine. Dit L-tyrosine kan vervolgens worden omgezet in schildklierhormoon en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline vormen.

Neurotransmitters worden in de hersenen aangemaakt uit de aminozuren die wij uit voeding halen. Hun productie is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van deze voorloper-aminozuren.

Alcohol vernietigt deze essentiële precursor-aminozuren, wat waarschijnlijk de reden is waarom alcoholisten zo emotioneel verward en depressief lijken. Zonder een adequate omzetting van aminozuren worden neurotransmitters niet meer in voldoende hoeveelheden geproduceerd, wat leidt tot een tekort en "emotionele" symptomen, waaronder depressie.

DL-fenylalanine bestaat uit een racemisch mengsel van D en L isomeren van het aminozuur Fenylalanine en is essentieel voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen. Het antidepressieve effect van DL-fenylalanine kan worden verklaard door de rol ervan als precursor in de synthese van de neurotransmitters noradrenaline en dopamine.

2. L-Glutamine

Alcoholgebruik kan verschillende effecten hebben op het glutamine- en glutamaatgehalte in het lichaam:

- Onderdrukking van de glutamine productie: Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot een afname van de lichaamseigen productie van glutamine, een aminozuur.

- Vermindering van glutamaat-activiteit: Alcohol remt de activiteit van glutamaat, de meest voorkomende stimulerende neurotransmitter in de hersenen. Dit leidt uiteindelijk tot een trager werkend brein.

- Glutamine rebound: Tijdens alcoholgebruik wordt de glutamineproductie onderdrukt en wanneer alcohol het lichaam verlaat, probeert het lichaam de verloren glutamine spiegels te herstellen. De verhoogde glutamine waarde nadat de alcoholgebruik is gestopt, wordt aangeduid als glutamine rebound.

- Onbalans in neurotransmitters: Veranderingen in glutamine- en glutamaatspiegels kunnen de balans van neurotransmitters beïnvloeden, wat invloed heeft op stemming, cognitie en de algehele hersenfunctie.

Onderzoek heeft aangetoond, dat glutamine het verlangen naar alcohol en suiker kan onderdrukken. In veel Amerikaanse alcoholklinieken wordt aan drankverslaafden vier keer per dag een dosis van 500 mg toegediend. Dezelfde werking heeft glutaminezuur ook bij mensen die verslaafd zijn aan suiker en koolhydraten.

De belangrijkste reden waarom L-glutamine het verlangen naar alcohol vermindert, is de rol die het speelt bij het aanvullen van glutamaat in de hersenen, waardoor de balans in je neurotransmitters wordt beïnvloed.

Een andere reden waarom L-glutamine wordt gebruikt om de trek in alcohol te verminderen, is omdat het kan worden omgezet in glucose voor de hersenen zonder de insulinespiegel significant te verhogen.

3. Vitamine B1

Veel mensen die overmatig alcohol consumeren, hebben een tekort aan vitamine B1, ook bekend als thiamine. In feite is dit een van de essentiële vitamines die vaak wordt toegediend aan mensen die medisch ontwennen van alcohol. Vitamine B is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor alcoholisten, of je nu drinkt, nuchter bent of probeert nuchter te worden.

4. Taurine

Taurine remt de toename van de concentratie acetaldehyde in het bloed na het alcoholgebruik.

Acetaldehyde komt van nature voor in koffie, brood en rijp fruit, en wordt door planten geproduceerd. Het ontstaat ook door de gedeeltelijke oxidatie van ethanol door het leverenzym alcoholdehydrogenase, wat een belangrijke factor is voor het ervaren van een kater na alcoholgebruik.

Bij chronisch en overmatig alcoholgebruik kan het taurinegehalte in het lichaam afnemen. Taurinesuppletie lijkt echter te helpen bij ontwenningsverschijnselen en ontgifting.

5. Glycine

Glycine is een ander aminozuur dat in het lichaam wordt gebruikt om eiwitten aan te maken. Het kan met name gunstig zijn voor mensen met leverschade als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Glycine kan de lever beschermen, vooral als er in het verleden veel alcohol is gebruikt.

Glycine minimaliseert leverschade die verband houdt met alcoholgebruik door te voorkomen dat ethanol de lever bereikt. Dit gebeurt door het activeren van het first-pass metabolisme in de maag.

Het first-pass-effect is een verschijnsel in het metabolisme van toxische stoffen, waarbij de concentratie van een stof, met name bij orale toediening, aanzienlijk wordt verminderd voordat het de systemische circulatie bereikt.

6. Dihydromyricetine

Dihydromyricetin, ook bekend als ampelopsin, is een molecuul dat van nature voorkomt in diverse planten van de Ampelopsis-soort, zoals de Ampelopsis grossedentata.

Dit natuurlijke bioactieve flavonoïde vertoont unieke activiteit op de GABAA-receptoren, met een vermoedelijk werkingsmechanisme gericht op het verminderen van de schadelijke effecten van ethanolvergiftiging.

7. Mariadistel

De meeste studies tonen aan dat mariadistel de leverfunctie verbetert en de overlevingskansen vergroot bij mensen met leverschade of ontsteking van de lever.

Er zijn aanwijzingen dat mariadistel leverbeschermend kan zijn door een aantal mechanismen: antioxidante activiteit, blokkade van toxines op membraanniveau, verbeterde eiwitsynthese, antifibriotische activiteit, en mogelijke ontstekingsremmende of immunomodulerende effecten.

8. Calcium

Personen die alcohol drinken hebben een verhoogd risico op een calciumtekort, aangezien alcohol de effectieve opname van deze essentiële voedingsstof door het lichaam verstoort. Dit vergroot het risico op osteoporose, met name bij vrouwen.

9. CBD

Vroeg onderzoek, voornamelijk bij dieren, suggereert dat cannabidiol (CBD) het verlangen naar alcohol kan helpen verminderen.

Natuurlijk zijn dit slechts negen opties - er zijn vele voedingsstoffen voor alcoholisten die je kunt nemen om je systeem te helpen bij je herstel waaronder de ‘alcoholverkwister’ Kudzu.

Wij adviseren je om met je arts te overleggen over de impact van overmatig alcoholgebruik op je lichaam en welke middelen voor jou als individu het meest veilig en effectief zijn. Het aanleren van nieuwe gewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging, mindfulness en een gezonder eetpatroon, kunnen allemaal bijdragen aan het herstel van je lichaam na het stoppen met alcohol.

Categorieën: Gezondheid
Stel je vraag