Maag & Darm
Een goede gezondheid begint in de darm. Je hebt zowel een dunne als een dikke darm. De voornaamste taak van de darmen is het verteren van voedsel, ofwel de 'spijsvertering'. Een goede spijsvertering is belangrijk om voedingsstoffen op te nemen. In je darmen leven miljarden goede en slechte bacteriën, die samen de darmflora worden genoemd. De darmflora helpt bij de spijsvertering, de stoelgang en speelt een rol bij het immuunsysteem.
-
Super deal!
-
Super deal!
-
Super deal!
Enzymen voor de spijsvertering
Om de spijsvertering goed te laten verlopen is het belangrijk om voldoende enzymen binnen te krijgen. Spijsverteringsenzymen kun je binnenkrijgen via supplementen met enzymen of natuurlijke voeding. Enzymen komen van nature voor in onze voeding. Voedingsmiddelen met natuurlijke spijsverteringsenzymen zijn ananas, papaja, mango's, honing, bananen, avocado's, kefir, zuurkool, kimchi, miso, kiwi en gember.
Betaine HCL - Natuurlijk supplement voor maagzuur
De maagklieren produceren diverse enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten. De belangrijkste daarvan is betaïne HCL.
Betaine HCL verhoogt het zoutzuurgehalte in de maag dat nodig is voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen uit voedsel.
Een normaal zoutzuur gehalte is nodig voor volledige vertering van eiwitten en opname van aminozuren. Het is ook nodig voor de opname van vitamine B12 uit ons voedsel. Betaine HCL helpt om de juiste zuur gehalte in de maag te herstellen en een gezonde maag-darm werking te behouden.
Als er een tekort is aan maagzuurproductie, eet dan meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan aan betaïne – zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten – om meer maagzuur te produceren. Je kunt ook vaker gefermenteerde groenten eten zoals zuurkool. Bij een maagzuur tekort kan ook betaine hcl ingezet worden.
Caprylzuur
Caprylzuur (octaanzuur) is een vetzuur dat behoort tot de groep van middellange ketentriglyceriden (MCT's). Het wordt meestal aangetroffen in eetbare oliën zoals kokos- en palmolie. Ongeveer 6,8% van de MCT's in kokosnoot is caprylzuur. Dankzij de korte ketenlengte kan caprylzuur relatief gemakkelijk de celwand van de gist binnendringen. Caprylzuur heeft een sterk fungicide werking tegen gisten, vooral tegen Candida albicans. Candida behoort tot de klasse saccharomyces, waar ook bakkersgist onder valt.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn een combinatie van levende gunstige bacteriën en/of gisten die van nature in uw lichaam leven. Bacteriën worden meestal in een negatief daglicht gezien als iets waar je ziek van wordt. Je hebt echter constant twee soorten bacteriën in en op je lichaam: goede bacteriën en slechte bacteriën.
Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden gunstige melkzuurbacteriën bevatten. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.
In onze darmen leven 700-1000 verschillende stammen. Een groot deel daarvan behoort tot een stuk of 10 families.
Wat zijn de vier belangrijkste families van probiotica?
Er zijn vier populaire soorten probiotica:
- Lactobacillus acidophilus is een anaërobe bacterie die melkzuur produceert uit lactose en andere suikers. Deze bacterie wordt in je darmen aangetroffen en produceert melkzuur door het enzym lactase, dat lactose afbreekt.
- Lactobacillus casei is een bacteriesoort die veel in de darmen en mond voorkomt en helpt bij de omzetting van lactose naar melkzuur. Het is essentieel voor de spijsvertering en wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie, zoals bij de productie van kaas.
- Bifidobacterium bifidum is een veel voorkomende probiotische bacterie in het menselijke lichaam. Deze bacteriën helpen bij de spijsvertering en ondersteunen het immuunsysteem door schadelijke bacteriën te bestrijden.
- Saccharomyces boulardii is een gist die als probiotica werkt. Het werd ontdekt door de Franse wetenschapper Henri Boulard in 1923. Hoewel het een gist is, functioneert het als een probioticum in het lichaam en ondersteunt het de darmgezondheid.
Hoe werken probiotica?
Onderzoekers proberen nog steeds precies te achterhalen hoe probiotica werken. Mogelijke manieren waarop ze een positieve invloed kunnen hebben, zijn:
- Het aanvullen van goede bacteriën die verloren zijn gegaan, bijvoorbeeld na het gebruik van antibiotica.
- Het ondersteunen van een gezond evenwicht tussen goede en slechte bacteriën, zodat je lichaam optimaal blijft functioneren.
- Het herstellen van de natuurlijke balans in je darmflora, wat gunstig kan zijn voor je algehele gezondheid.