Vitamines

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar om het lichaam goed te laten functioneren, voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Lees verder

Producten 1-9 van 294

Van hoog naar laag sorteren
  1. Vitamin D3 K2 1000 IU / 45 mcg (120 veggie caps)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    82%
    € 12,90
  2. Vitamin D3 2000 IU (120 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    85%
    € 7,90
  3. Vitamin D3 1000IU (180 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    81%
    € 9,90
  4. Magnesium Malate 1000 mg (180 tabletten)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    83%
    € 24,90
  5. Zinc Picolinate 50mg (120 veggie caps)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    80%
    € 16,50
  6. Vitamin D3 2000IU (180 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    88%
    € 12,90
  7. Biotin, 10.000 mcg Maximum Strength (100 tabletten)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    89%
    € 19,90 € 16,92
  8. Boron 3 mg (250 capsules)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    90%
    € 18,90
  9. Vitamin D3, 2500 IU (100 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    100%
    € 12,95
per pagina

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn chemische verbindingen die in voeding aanwezig zijn en via dit voedsel in ons lichaam terecht komen. We hebben vitamines nodig om gezond te blijven, maar ook voor de groei, het herstel en het functioneren van het lichaam. Verder zijn ze heel belangrijk voor de vorming van enzymen, stoffen die een grote rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam.

Zonder enzymen vindt er geen stofwisseling plaats en zijn verbranding en levering van energie niet mogelijk. Een chronisch tekort aan één of meer vitamines kan dan ook leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Het lichaam kan een aantal vitamines zelf aanmaken (zoals vitamine K2 welke in de darmen wordt aangemaakt) maar de meeste krijgen we via de voeding binnen.

Welke soorten vitamines?

Er zijn twee soorten vitamines: de wateroplosbare en de vetoplosbare vitamines. Vitamine A, Vitamine D, vitamine E, en vitamine K zijn in vet oplosbare vitamines.

Vitamine C en de B vitamines zijn in water oplosbare vitamines.

De in vet oplosbare vitamines zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen door de lichaamscellen worden opgenomen en opgeslagen.

De in water oplosbare vitamines, die vooral in het vocht van voedingsmiddelen zitten, kunnen niet worden opgeslagen en moeten dus dagelijks worden aangevuld. Een teveel aan in water oplosbare vitamines verlaat ons lichaam via de urine. Een uitzondering op deze regel is vitamine B12.

Voeding en vitamines

Tegenwoordig bevat onze voeding steeds minder vitamines. De verarming van de landbouwgrond, de industriële voorbewerking van voedingsmiddelen en de onnatuurlijke bereidingswijze zijn daar o.a. de oorzaak van. Tijdens frituren, bakken, koken en braden gaan er immers veel vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen verloren. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt, dat iedere Nederlander wel een tekort aan één of meerdere vitamines in het lichaam heeft. Dus ook personen die elke dag goed uitgebalanceerde maaltijden nuttigen.

De belangrijkste feiten op een rijtje:

In alle leeftijdsklassen is de inname van de vitamine A, vitamine B1 en vitamine B2 zeer gebrekkig.

Veel mannen en vrouwen van 22 tot 50 jaar hebben een chronisch vitamine D tekort.

Het dagelijks gebruik van een uitgebalanceerd Multivitamine preparaat is een goede gewoonte.

Waarom hebben we verschillende vitamines nodig naarmate we ouder worden?

De vitamines die baby's en kinderen nodig hebben verschillen van de soort vitamines die mannen en vrouwen op latere leeftijd nodig hebben.

p>Kinderen en baby's behoeven bijvoorbeeld vitamines die botopbouw en celdeling ondersteunen, zoals vitamine A, C en D. Bij Bodystore hebben we een breed aanbod kindervitamines van verschillende merken waaronder de kindervitamine van NOW Foods.

Op oudere leeftijd neemt de aanmaak van vitamine D door ons lichaam af. Vrouwen boven de vijftig hebben dagelijks 10 µg/400 IU extra Vitamine D-3 nodig. Dit geldt ook voor mannen met een donkere huid. Vanaf zeventig jaar hebben zowel mannen als vrouwen 20 µg/800 IU extra vitamine D3 per dag nodig.

Als je ouder wordt, wordt vitamine B12 soms minder goed opgenomen in het lichaam. Hierdoor loop je als 50-plusser een grotere kans op een tekort. In de USA krijgen alle 50-plussers daarom het advies om extra vitamine B12 te nemen.

Moet ik tijdens zwangerschap vitamines slikken?

Het is voor vrouwen belangrijk om vóór en tijdens de zwangerschap de juiste vitamines te nemen, zoals foliumzuur supplementen.

Om het risico op problemen in de ontwikkeling van de baby in de eerste weken van de zwangerschap te verminderen, wordt aanbevolen om elke 400mcg foliumzuur te slikken voor de bevruchting en tot je 12 weken zwanger bent.

Welke vitamines zijn goed voor mijn haar?

Wil je weten welke vitamine goed is voor je haar? Biotine en Zink zijn voedingsstoffen die goed zijn voor het haar en dragen bij aan de groei ervan. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat haar sterk en glanzend blijft en dat zorgt er weer voor dat de conditie van het haar beter wordt. Biotine is goed voor de conditie van het haar en een normale haargroei.

Welke vitamines zijn goed voor mijn huid?

Om goed voor je huid te zorgen is meer nodig dan een dagcrème of zonnebrandcrème.

De gezondheid van huid, nagels en haar kan worden verbeterd door je eetpatroon; door veel water te drinken en voldoende fruit en groente te eten.

Vitamine A, C en jodium zouden helpen bij het gezond houden van de huid.

Kunnen vitamines mijn energie ondersteunen?

Voldoende tijd in de buitenlucht, gezond eten, voldoende slapen kunnen allemaal helpen om energie te verhogen.

Een aantal vitamines kunnen helpen met energie. Ze spelen een belangrijke rol bij een normaal energie leverend metabolisme zoals B-vitamines, in het bijzonder vitamine B12.

Helpen vitamines mijn immuunsysteem?

Ons immuunsysteem is een integraal onderdeel van onze gezondheid en speelt altijd een belangrijke rol, vooral in de wintermaanden. Ons immuunsysteem wordt beïnvloed door vele factoren, zoals onze gezondheid, vaccinaties en eetpatroon.

Er is een groeiend aantal onderzoeken dat wijst op de positieve effecten van vitamine C en zink voor ons immuunsysteem.

Moet ik veel pillen slikken om alle vitamines binnen te krijgen?

De meeste vitamines kun je binnenkrijgen uit de gewone voeding. Maar om er zeker van te zijn dat je al de essentiële vitamines binnenkrijgt die je nodig hebt, kun je ook voedingssupplementen gebruiken zoals een multivitamine preparaat. Veel multivitamine supplementen bevatten ook mineralen zoals zink en ijzer. Daarnaast kun je een omega-3 visolie capsule nemen om goede Omega-3 vetten binnen te krijgen die voorkomen in vette vis.

Vitamine A (Retinol)

Vitamine A vervult een belangrijke functie in het cel vernieuwingsproces van het lichaam. Deze voedingsstof helpt bij de opbouw van botweefsel, eiwitten en groeihormoon. Vitamine A is ook verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, tanden, tandvlees, botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Vitamine A is bovendien essentieel voor het gezichtsvermogen.

Vitamine A versterkt de weerstand van het lichaam. Verder is vitamine A één van de primaire antioxidanten. In dierlijk voedsel komt vitamine A voor in melk, boter, kaas, eieren, lever, levertraan, haring, heilbot, leverworst en paté. In plantaardig voedsel komt vitamine A voor in appels, boerenkool, wortelen, maïs, broccoli, spinazie, abrikozen en palmolie.

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 of thiamine heeft vele functies in het menselijk lichaam. Het is onder andere nodig voor het verwerken van koolhydraten en vetzuren tot energie en is essentieel voor het functioneren van zenuwcellen en hart.

Vitamine B1 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, melk, gevogelte en eieren. Vitamine B1 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in biergist, graanproducten, aardappelen, aubergine, ongepelde rijst, ananas, cashewnoten, kidneybonen en melasse.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2 is nodig om aminozuren en vetten om te zetten, om vitamine B6 en foliumzuur te activeren en koolhydraten om te zetten in ATP, onze lichaamsbrandstof. Het werkt als co-enzym in oxidatiereacties. Het is belangrijk voor een gezonde huid en gezonde ogen. Het speelt waarschijnlijk een rol in de bescherming van de ogen voor de zon. Tekorten in het lichaam komen nauwelijks voor.

Vitamine B2 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, kip, melk, kaas, eieren, ingeblikte sardines en zalm. Vitamine B2 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in appels, biergist, graanproducten, taugé, groene bladgroenten, koolsoorten, aubergine, walnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, melasse en sojamelk.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 (niacine) speelt een grote rol in het verkrijgen van energie uit voedsel. Bovendien is het belangrijk voor het zenuwstelsel en de vertering. Vitamine B3 is nodig bij het verwerken van alcohol.

In dierlijk voedsel komt deze vitamines voor in vlees, gevogelte, heilbot en tonijn (in water). In plantaardig voedsel komt deze stof voor in biergist, zemelen, pinda's, tomatenpuree, zilvervliesrijst, graanproducten en cashewnoten.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 is betrokken bij de cyclus van Krebs (energieproductie) en maakt de neurotransmitter acethylcholine. Het is ook essentieel voor de productie en het transport van energie uit vetten. Synthese van cholesterol, noodzakelijk voor de synthese van vitamine D en hormonen hangt af van vitamine B5 pantotheenzuur. Het activeert de bijnierschors.

Vitamine B5 vind je terug in dierlijk voedsel zoals vlees, runderlever, kip, eieren, melkpoeder en zalm. Plantaardig vind je Vitamine B5 terug in biergist, zemelen, noten, graanproducten, avocado, groene groenten, paddenstoelen en pinda's.

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 is de voornaamste vitamine nodig voor het verwerken van aminozuren - de bouwstenen voor eiwitten en hormonen. Vitamine B6 helpt de aminozuren te ontleden en speelt ook een voorname rol bij de aanmaak van serotonine, melatonine en dopamine. Vitamine B6 werkt verder mee in de aanmaak van diverse neurotransmitters en is dus noodzakelijk voor een goede stemming en zenuwen. Is essentieel voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Samen met vitamine B12 en foliumzuur, speelt vitamine B6 een grote rol in het metabolisme van homocysteïne. Vitamine B6 kan een normale en regelmatige menstruatie bevorderen en helpen bij ongemakken voorafgaand aan de menstruatie.

Vitamine B6 komt in dierlijk voedsel onder anders voor in vis, vlees, kip en eieren. Vitamine B6 komt in plantaardig voedsel onder anders voor in aardappelen, graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen, avocado, melasse en zonnebloempitten.

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 (biotine) helpt ook bij de omzetting van voedingsstoffen omzetting in energie en bij de eiwit omzetting. Een biotine-tekort kan voorkomen als je grote hoeveelheden rauwe ei-witten. Het wit van eieren bevat een stof genaamd avidine die een biotine-bindende functie heeft. Een gebrek aan biotine kan ook leiden tot haaruitval. Gebruik van biotine kan haargroei bevorderen als het haaruitval een gevolg is van een tekort aan biotine, niet als het een genetische eigenschap is.

Biotine stof komt in dierlijk voedsel voor in eieren, melk, vlees, vis en lever. In plantaardig voedsel komt deze stof voor in noten, pindakaas, zilvervliesrijst, biergist, sojabonen en champignons.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Vitamine B11 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en het goed functioneren van de darmen. Het is essentieel voor DNA synthese, DNA zorgt ervoor dat de celdeling goed plaatsvindt ook die in het ongeboren kind, ook bij het vormen van het zenuwstelsel van een foetus. Samen met vitamine B12 en B6, speelt foliumzuur een grote rol in het metabolisme van homocysteïne.

Vitamine B11 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in eieren, oesters, zalm en melk. In plantaardig voedsel vind je deze vitamines onder andere terug in broccoli, bruinbrood, tomaten in blik, spinazie, biergist, noten, spinazie en spruitjes.

Vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B12 is nodig voor DNA synthese, de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel. Samen met vitamine B6 en foliumzuur, speelt vitamine B12 een grote rol in het metabolisme van homocysteïne. Veganisten (vegetariërs die geen enkel product van dierlijke oorsprong, inclusief eieren en melk, gebruiken) en mensen met malabsorptie (voornamelijk senioren) lopen risico tekorten te ontwikkelen.

Vitamine B15 (DMG, pangaamzuur)

Pangaamzuur (pangamic acid), is de naam die wordt gegeven aan de chemische verbinding die wordt beschreven als d-gluconodimethylamino-azijnzuur, aanvankelijk gepromoot door Ernst T. Krebs Sr. en zijn zoon Ernst T. Krebs Jr. Ze noemden deze chemische stof ook "Vitamine B15 ", hoewel het geen echte vitamine is. De Krebses hebben de term " pangamic" afgeleid om deze verbinding te beschrijven waarvan zij beweerden dat deze alomtegenwoordig was en sterk geconcentreerd in zaden (pan betekent "universeel" en gaam wat "zaad" betekent).

Deze chemische verbinding heeft de empirische formule C10H19O8N en een molecuulgewicht van 281. Het bleek een ester te zijn die was afgeleid van d-gluconzuur en dimethylglycine.

DMG helpt bij de aanmaak van bepaalde aminozuren, zoals methionine.

Functies van vitamine B15 (DMG):
- Helpt bij de aanmaak van methionine.
- Het ondersteunt de S-adenosylmethionine (SAMe) cyclus.
- Het werkt als een voorloper van het aminozuur glycine.

Glycine is een van de drie aminozuren die je lichaam gebruikt om glutathion te maken, een krachtige antioxidant. Glutathion is voor mensen geen essentieel nutriënt, omdat het kan worden aangemaakt uit de aminozuren glutaminezuur (Glu), cysteïne (CysH) en glycine (Gly).

DMG in de voeding DMG:
Voedingsmiddelen met een hoog DMG-gehalte zijn onder meer orgaanvlees, met name de lever, peulvruchten, biergist, sesamzaad en pompoenpitten.

Vitamine C (L-Ascorbinezuur)

Vitamine C, ook wel bekend als Ascorbinezuur is één van de allerbelangrijkste micro-voedingsstoffen voor de mens. Behalve als een sterke anti-oxidant (beschermer van weefsels), is deze stof ook van belang bij diverse stofwisselingsprocessen en bij het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen, belangrijk voor huid en voor herstel van weefsels en botten. Het verhoogt de opname van ijzer en versterkt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine C een essentiële rol bij het in stand houden en bevorderen van de weerstand. Aangezien de mens, in tegenstelling tot planten en vrijwel alle dieren, niet zelf vitamine C kan aanmaken, moeten we ervoor zorgen dat we dagelijks voldoende van deze belangrijke stof binnenkrijgen. Met name de rokers en drinkers onder ons moeten hierop letten, aangezien tabaks- en alcoholgebruik enorme hoeveelheden zogenoemde vrije radicalen produceert, die onder meer door vitamine C worden geneutraliseerd.

Vitamine C komt o.a. voor in citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel en aardappelen.

Vitamine D (Colecalciferol)

Vitamine D verschilt van de andere vitamines omdat het lichaam dit wel kan aanmaken en wel onder de invloed van zonlicht. De meest belangrijke rol is het op een goed niveau houden van de bloedspiegels van calcium, wat gebeurt doordat vitamine D calcium uit het voedsel haalt en het verlies aan calcium via de urine beperkt. Hierdoor blijft de calcium in het lichaam en is minder suppletie nodig. Indien noodzakelijk haalt vitamine D3 zelfs calcium uit de botten ten behoeve van het bloed, iets wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de botten.

Vitamine D speelt ook een rol bij de weerstand en immuniteit en bij de vorming van bloedcellen. Het helpt cellen 'differentiëren'. Het is ook betrokken bij de regulatie van de hartslag. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei.

Vitamine D komt in de voeding voor in haring, paddenstoelen en champignons, levertraan, ingeblikte sardines, garnalen, makreel, melk.

Vitamine E (Tocoferol)

Vitamine E is een sterke vetoplosbare anti-oxidant. Het beschermt in het bijzonder celmembranen en andere vetoplosbare delen van het lichaam tegen vrije radicalen. Het verbetert de bloedcirculatie en is nodig voor zenuwen, spieren en rode bloedcellen. Bovendien draagt vitamine E bij aan gezonde huid en haren.

Vitamine E komt in dierlijk voedsel voor in margarine, boter, eieren, heilbot, garnalen. Vitamine E komt in plantaardig voedsel voor in tarwekiemolie, amandelen, noten, pinda's, broccoli, spinazie.

Vitamine K (Phylloquinon)

Vitamine K is nodig voor de botopbouw en de klontering van het bloed, in beide gevallen doordat het helpt bij het transport van calcium in het lichaam. Vitamine K wordt door het lichaam zelf aangemaakt en een tekort is zeldzaam.

In dierlijk voedsel komt vitamine K2 o.a. voor in lever, kaas, eieren, boter, mager vlees. In plantaardig voedsel komt deze vitamine o.a. voor in bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee.

Vitamines kopen

Bij Bodystore hebben we vitamines van verschillende merken waaronder de vitamines van NOW Foods. Bestel je vitamines vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.

Kunnen wij je verder helpen?
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen