Glutathion
Glutathione is een tripeptide aminozuur die in de lever wordt geproduceerd, uit cysteïne, glutaminezuur en glycine. Glutathion komt bijna in alle cellen in een hoge concentratie voor en behoort tot de belangrijkste antioxidanten in het lichaam. Lees verder
Wat is Glutathion?
Glutathion is een tripeptide dat is opgebouwd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Daarbij is het gehalte aan intracellulair cysteïne de bepalende factor voor de uiteindelijke hoeveelheid intracellulair glutathion. De biosynthese van glutathion vindt plaats in twee stappen, waarbij naast magnesium ook ATP voor de energievoorziening nodig is.
De drie beste vormen zijn S-acetyl-l-glutathion, liposomale glutathion en reduced glutathione. Van deze drie is S-Acetyl-L-Glutathion het best opneembaar.
Glutathion komt bijna in alle cellen in een hoge concentratie voor en behoort tot de belangrijkste antioxidanten in het lichaam. Tegelijkertijd is de stof een reservevoorraad voor cysteïne. Het glutathion gehalte in het lichaam daalt als gevolg van veroudering, stress en blootstelling aan toxines.
Hoe je glutathion gehalte verhogen?
In tegenstelling tot de meeste antioxidanten die uit plantaardige bronnen komen, kan het menselijk lichaam glutathion in de lever maken. Hiervoor heeft het echter wel het juiste bouwmateriaal nodig. Ontdek hoe u uw glutathiongehalte kunt verhogen.
1. Gebruik N-acetylcysteïne (NAC)
N-acetylcysteïne (NAC) is een bouwstof die nodig is voor de productie van glutathion.
2. Gebruik Silymarine (mariadistel)
Veel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat silymarine het glutathiongehalte verhoogt en het verlies ervan voorkomt.
3. Eet zwavelrijk voedsel
Zwavel is belangrijk voor de aanmaak van glutathion. Zorg er daarom voor dat je zwavelrijke eiwitten eet, zoals rundvlees, vis en gevogelte, maar ook knoflook, uien en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool.
4. Eet seleniumrijk voedsel
Selenium is nodig voor de aanmaak van het enzym glutathion peroxidase. Glutathion peroxidase (GPx) is een seleniumbevattend antioxidant-enzym dat H2O2 en lipideperoxiden effectief reduceert tot respectievelijk water en lipidealcoholen, en op zijn beurt glutathion oxideert tot glutathiondisulfide.
5. Eet cysteïne rijke voeding
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn geweldige plantaardige bronnen van dit aminozuur. Kikkererwten, couscous, eieren, linzen, haver, kalkoen en walnoten zijn goede bronnen om cysteïne binnen te krijgen via je voeding. Behalve eiwitten zijn groenten uit de lookfamilie zoals knoflook, ui, prei en bieslook, een van de belangrijkste bronnen van zwavel in de voeding.
6. Gebruik Whey Proteïne
Whey is een hoogwaardige eiwitbron die rijk is aan het aminozuur L-Cysteïne. Het eten van cysteïnerijke voeding en suppletie met Whey proteïne ondersteunt de natuurlijke productie van glutathion (GSH) door het lichaam.
Cysteïne is een antioxidant omdat het zwavel in een lage oxidatietoestand bevat. Antioxidanten vangen zuurstofradicalen (dit zijn afvalproducten van de normale stofwisseling). Cysteïne is meer bepaald een voorloper van het tripeptide glutathion.
Glutathion wordt via biosynthese gevormd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Deze laatste twee zijn zeer toegankelijk door opname uit voeding, maar cysteïne veel minder en is dus de beperkende factor (bron: Wikipedia).
Glutathion en MSM
De officiële naam van MSM is Methyl-sulfonyl-methaan, en het is een zwavelhoudende verbinding. Zwavel speelt een rol in ontstekingsremmende antioxidant routes. Voor ontgifting maakt zwavel deel uit van een van de belangrijkste antioxidanten die je lichaam aanmaakt: glutathion. Zonder zwavel kan glutathion niet werken. Glutathion bestrijdt schade door vrije radicalen in cellen en heeft het vermogen om de activiteit van eerder "opgebruikte" antioxidanten te doen herleven.
Verband tussen glutathion en alfa liponzuur
Alfa Liponzuur ondersteunt glutathion door het enzym gamma-glutamylcysteïne-ligase te stimuleren dat nodig is bij de synthese van glutathion. Het kan ook de cellulaire opname van cysteïne verhogen, een van de beperkende factoren voor de productie van glutathion.
Heeft Glutathion bijwerkingen?
Door gebrek aan onderzoek is er weinig bekend over de bijwerkingen van het gebruik van glutathion supplementen. Het zou kramp en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen sommige mensen allergische reacties krijgen zoals huiduitslag.
Glutathion versus N-acetylcysteïne
N-acetyl-L-cysteïne (NAC) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat het lichaam zelf kan maken uit het aminozuur L-methionine, maar waarvan de synthese onder bepaalde omstandigheden onvoldoende is om in de behoefte te voorzien.
Glutathion is een tripeptide dat is opgebouwd uit 3 aminozuren, cysteïne, glutamine en glycine. Glutathion is een belangrijke antioxidant bij mensen, dieren, planten, schimmels en sommige bacteriën, waar het schade aan belangrijke cellulaire componenten voorkomt die wordt veroorzaakt door reactieve zuurstofsoorten.
Het belangrijkste verschil tussen glutathion en N-acetyl-L-cysteïne is dat NAC een directe voorloperstof is van glutathion, terwijl glutathion een intracellulaire antioxidant is die voorkomt in planten, dieren, schimmels en bacteriën. Na inname wordt NAC snel in de darm opgenomen. In de lever wordt NAC gebruikt voor de synthese van glutathion.
Glutathion kopen
Weliswaar komt glutathion van nature voor in voedingsmiddelen maar glutathion uit voeding wordt niet heel goed opgenomen. Gelukkig kun je goede hoogwaardige Glutathion supplementen kopen waarmee je eventuele tekorten kunt aanvullen. De best opneembare vorm is S-Acetyl L-Glutathione. Als je op Bodystore voor 21.00 uur bestelt, heb je jouw bestelling de volgende dag in huis.