Rijst Eiwit
Rijst eiwit is een plantaardig eiwit isolaat dat een alternatief is voor de veel gebruikte whey- en soja-eiwitpoeders. Lees verder
Wat is Rijsteiwit?
Rijsteiwit wordt gemaakt door bruine rijstkorrels te vermalen en te behandelen met een enzym dat het zetmeel (koolhydraten) van het eiwit scheidt. Het resulterende eiwitpoeder is allergeen- en glutenvrij, licht verteerbaar en milieuvriendelijk. Rijsteiwit wordt beschouwd als een gemiddeld snel verteerbare proteïne. Het wordt langzamer opgenomen dan whey eiwit (de snelste op de markt), maar sneller dan caseïne eiwit (het langzaamst verteerbare eiwit).
Rijsteiwit is een van de beste plantaardige eiwitten. Het bevat een flinke hoeveelheid eiwitten - tot 25 gram eiwit per dosering van 30 gram. En het is rijk aan BCAAs. Rijsteiwit isolaat is een superschoon poeder, perfect om je spieren van kwaliteitseiwitten te voorzien.
Is rijsteiwit een compleet eiwit?
Strikt genomen is rijsteiwit geen compleet eiwit. Om compleet te zijn, moet een eiwit niet alleen alle negen essentiële aminozuren bevatten (tryptofaan, threonine, isoleucine, leucine, lysyine, methionine + cysteïne, fenylalanine + tyrosine, valine en histidine), maar ook in voldoende mate. Dierlijke eiwitten zoals whey, eieren en rundvlees hebben al deze aminozuren EN in hoge mate, dus deze worden als completer gezien dan hun plantaardige alternatieven.
Dat gezegd hebben scheelt het niet veel voor rijsteiwit. Het bevat alle essentiële aminozuren, maar niet voldoende lysine. De vereiste hoeveelheid is minimaal 51 mg lysine per gram eiwit maar rijsteiwit bevat slechts 31 mg per gram. Wel bevat rijsteiwit een flinke dosis leucine wat wordt beschouwd als de belangrijkste trigger van spiereiwit synthese. Rijsteiwit bevat 80 mg leucine per gram eiwit. Voor een plantaardige eiwit is dit behoorlijk veel. Zet het maar eens af tegen Whey, de eiwit met het meeste leucine van alle eiwitbronnen met 104 mg per gram eiwit.
Wat zijn de voordelen van rijst eiwitten?
Rijst eiwit is een uitstekende keuze voor spieropbouw, omdat het tot wel 80% eiwitten bevat. Deze hoogwaardige eiwitten ondersteunen sterkere spieren, het behoud van spiermassa en het herstel na inspanning. Bovendien is rijsteiwit relatief rijk aan leucine, een essentieel aminozuur dat de spiereiwitsynthese stimuleert.
Een groot voordeel van rijst eiwit is dat het vrij is van veel voorkomende allergenen en gluten. Mensen die gevoelig zijn voor soja, lactose, eieren, noten of gluten ervaren doorgaans geen problemen bij het gebruik van rijsteiwit, waardoor het geschikt is voor een breed publiek.
Rijst eiwit is ook een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Voor de productie zijn minder natuurlijke hulpbronnen nodig dan voor melkeiwitten zoals whey of caseïne, en het verbouwen van rijst stoot aanzienlijk minder stikstof uit dan de veeteelt.
Daarnaast verteert rijsteiwit makkelijk en veroorzaakt het zelden een opgeblazen gevoel, krampen of andere spijsverteringsproblemen. Het heeft een biobeschikbaarheid van ongeveer 90%, wat betekent dat het lichaam de eiwitten effectief kan benutten. Dit is hoger dan soja-eiwit, ongeveer gelijk aan erwten-eiwit, maar iets lager dan whey eiwit.
Wie zou rijsteiwit moeten gebruiken?
Vegetariërs, veganisten en iedereen die om welke reden dan ook geen melkeiwit wil gebruiken, kunnen kiezen voor rijsteiwit in plaats van whey of caseïne eiwit. Of je nu aan krachttraining doet of een eiwitrijk dieet volgt. Rijsteiwit kan de hele dag worden ingenomen, net als elk ander eiwitpoeder. Meng 1 dosering (30 g) met 180-360ml water of melk, naar gelang hoe dik je de shake gewenst wilt hebben, en neem deze bij de maaltijd of als maaltijdvervanger. Rijst eiwit is ook te gebruiken als toevoeging in smoothies, sappen en baksels.
Rijsteiwit poeder kopen bij Bodystore
Bestel je Rijst eiwitpoeder vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.