Bloedsuikerspiegel

We weten dat het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel belangrijk is voor onze gezondheid. Deskundigen bevelen een aantal dagelijkse gewoonten aan die helpen de bloedsuikerspiegel stabiel en gezond te houden - van het vermijden van suikerrijke voedingsmiddelen zoals geraffineerde koolhydraten en snoep tot maaltijden meer richten op eiwitten en gezonde vetten. Lees verder

Producten 1-9 van 21

Van hoog naar laag sorteren
  1. Vitamin D3 2000 IU (120 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    85%
    € 7,90
  2. Vitamin D3 1000IU (180 softgels)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    81%
    € 9,90
  3. Magnesium Citrate 400mg

    Op voorraad

    Beoordeling:
    80%
    Vanaf € 17,90
  4. Magnesium Citrate 200mg

    Op voorraad

    Beoordeling:
    88%
    Vanaf € 16,90
  5. Berberine Glucose Support (90 softgels)

    Op voorraad

    0 beoordelingen
    € 37,99
  6. Whole Psyllium Husks (340 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    80%
    € 14,90
  7. Benfotiamine, 160 mg (60 capsules)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    100%
    € 19,90
  8. Chromium Picolinate 200mcg (100 veggie caps)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    70%
    € 7,99
  9. Stabilized R-Lipoic Acid, 100 mg (60 veggie caps)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    100%
    € 34,90
Pagina
per pagina

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker, of glucose, is de belangrijkste suiker die in je bloed wordt aangetroffen. Het komt van het voedsel dat je eet en is de belangrijkste energiebron van je lichaam. Je bloed vervoert glucose naar alle cellen van je lichaam om te gebruiken voor energie.

Wanneer je voedsel eten dat koolhydraten bevat, breekt het spijsverteringsstelsel de verteerbare af tot suikers, die in het bloed terechtkomen.

  • Naarmate de bloedsuikerspiegel stijgt, produceert de alvleesklier insuline, een hormoon dat ervoor zorgt dat de weefsels de glucose opnemen.
  • Naarmate cellen bloedsuiker opnemen, begint het glucosegehalte in je bloed te dalen. Dit heet ook wel het bloedsuikergehalte.
  • Komt je bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens, dan maakt je alvleesklier het hormoon glucagon aan.
  • Glucagon zorgt ervoor dat opgeslagen suikers vrijkomen uit je lever.
  • Hierdoor stijgt je bloedsuikergehalte weer.
  • Dit samenspel van insuline en glucagon zorgt ervoor dat cellen door het hele lichaam, en vooral in de hersenen, een constante toevoer van bloedsuiker hebben.

Symptomen van een lage bloedsuikerspiegel

Een lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglykemie of een "hypo" genoemd, is waar het suikergehalte (glucose) in je bloed te laag wordt. Typische symptomen zijn hongergevoel, trillen of beven, en zweten, hartkloppingen of duizeligheid. De symptomen treden meestal op wanneer de bloedsuikerspiegel onder de vier millimol (mmol) per liter zakt.

Wat is de koolhydraatstofwisseling?

De vorming (= synthese) en opslag van koolhydraten (= suikers, sacchariden). Suikers leveren vooral de energie die nodig is voor de celfuncties, waaronder de spiercelfunctie. De suikerstofwisseling (of koolhydraatmetabolisme) houdt het glucosegehalte - de bloedsuikerspiegel - van het bloed op peil.

Koolhydraatmetabolisme is belangrijk bij de ontwikkeling van diabetes type 2, die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of de insuline die het maakt niet goed kan gebruiken.

Type 2-diabetes ontwikkelt zich gewoonlijk geleidelijk over een aantal jaren, te beginnen wanneer spieren en andere cellen niet meer op insuline reageren. Deze aandoening, bekend als insulineresistentie, zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte lang na het eten hoog blijven. Na verloop van tijd zorgt de hoge belasting van de insuline-producerende cellen ervoor dat ze verslijten waardoor de insulineproductie uiteindelijk stopt.

Glycemische index

Koolhydraten worden gewoonlijk geclassificeerd als "enkelvoudig" of "complex" en als volgt beschreven:

- Enkelvoudige koolhydraten worden snel door het lichaam afgebroken om als energie te worden gebruikt. Eenvoudige koolhydraten komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, melk en melkproducten. Ze worden ook aangetroffen in bewerkte en geraffineerde suikers zoals snoep, tafelsuiker, siropen en frisdranken.

- Complexe koolhydraten zijn opgebouwd uit suikermoleculen die aan elkaar zijn geregen in lange, complexe ketens. Complexe koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals erwten, bonen, volle granen en groenten. Zowel eenvoudige als complexe koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose (bloedsuiker) en als energie gebruikt.

De glycemische index rangschikt koolhydraten op een schaal van 0 tot 100 op basis van hoe snel en hoeveel ze de bloedsuikerspiegel verhogen na het eten. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals wit brood, worden snel verteerd en veroorzaken aanzienlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren haver, worden langzamer verteerd, wat leidt tot een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.

  • Laag-glycemische voedingsmiddelen hebben een glycemische index van 55 of minder, en voedingsmiddelen met een score van 70-100 worden beschouwd als hoog-glycemische voedingsmiddelen. Gemiddeld glycemisch voedingsmiddelen hebben een glycemische index van 56-69.
  • Het eten van veel voedingsmiddelen met een hoge glycemische index – die krachtige pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken – kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2 en overgewicht.
  • Het is aangetoond dat voedingsmiddelen met een lage glycemische index diabetes type 2 helpen beheersen en gewichtsverlies verbeteren.

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?

Bloedsuiker, of glucose, is de belangrijkste suiker die in je bloed wordt aangetroffen. Het komt van het voedsel dat je eet en is de belangrijkste energiebron van je lichaam. Je bloed vervoert glucose naar alle cellen van je lichaam om te gebruiken voor energie. We voelen ons het beste als onze bloedsuikerspiegel in balans is; niet te hoog of niet te laag. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel helpt ons brein gezond te houden, ons energieniveau stabiel te houden en ons humeur in balans te houden. Wanneer onze bloedsuikerspiegel echter wordt verstoord, kan deze leiden tot een verhoogde behoefte aan suiker, prikkelbaarheid, slechte slaap, angst, lage energie en gewichtstoename, en op de langere termijn, diabetes. Het is belangrijk om te begrijpen dat het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel niet alleen belangrijk is voor mensen met diabetes of ernstige gezondheidsproblemen, het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel is belangrijk voor iedereen.

Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk binnen je streefbereik te houden om langdurige, ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, verlies van gezichtsvermogen en nieraandoeningen, te helpen voorkomen of vertragen. Als je binnen je streefbereik blijft, kun je ook je energie en humeur verbeteren.

12 eenvoudige tips om bloedsuikerpieken te voorkomen

  1. Een koolhydraatarm eetpatroon kan bloedsuikerpieken helpen voorkomen. Koolhydraten tellen kan ook helpen.
  2. Eet minder geraffineerde koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten, ook wel verwerkte koolhydraten genoemd, zijn suikers of geraffineerde granen. Enkele veel voorkomende bronnen van geraffineerde koolhydraten zijn tafelsuiker, witbrood, witte rijst, frisdrank, snoep, ontbijtgranen en desserts. Geraffineerde koolhydraten hebben bijna geen voedingswaarde en verhogen het risico op diabetes type 2 en gewichtstoename.
  3. Eet minder suiker. Je hebt toegevoegde suikers niet nodig. Suiker is in feite gewoon lege calorieën. Het veroorzaakt een onmiddellijke piek in de bloedsuikerspiegel en een hoge inname wordt in verband gebracht met insulineresistentie.
  4. Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht maakt het moeilijk voor je lichaam om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Zelfs een beetje afvallen kan je bloedsuikerspiegel verbeteren.
  5. Beweeg meer. Lichaamsbeweging verhoogt de insulinegevoeligheid en stimuleert cellen om suiker uit het bloed te verwijderen.
  6. Eet meer vezels. Vezels kunnen de opname van koolhydraten en de afgifte van suiker in het bloed vertragen. Het kan ook de eetlust en voedselinname verminderen. Er zitten veel vezels in: volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, noten en sommige soorten fruit, zoals appels, sinaasappels en bosbessen.
  7. Drink meer water. Niet genoeg water drinken kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Zorg er altijd voor dat je drinkt zodra je dorst hebt en verhoog je waterinname bij warm weer of tijdens het sporten. Uitdroging heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Na verloop van tijd kan dit leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2.
  8. Gebruik azijn in je eten. Van azijn is aangetoond dat het de insulinerespons verhoogt en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden wanneer het samen met koolhydraten wordt ingenomen.
  9. Zorg voor voldoende chroom en magnesium. Chroom en magnesium kunnen de insulinegevoeligheid helpen verhogen. Er zijn aanwijzingen dat ze samen effectiever kunnen zijn.
  10. Gebruik kruiden als kaneel en Fenegriek. Zowel kaneel als fenegriek zijn veilig. Ze kunnen een gunstig effect hebben op je bloedsuikerspiegel als je ze inneemt bij een maaltijd die koolhydraten bevat.
  11. Probeer berberine. Berberine is een stof die uit verschillende planten kan worden gewonnen. Berberine heeft minimale bijwerkingen en studies hebben aangetoond dat het de bloedsuikerspiegels met 25% kan verminderen nadat je het hebt gegeten.
  12. Zorg voor een gezonde, bewuste leefstijl. Slecht slapen, stress en hoge alcoholinname hebben allemaal een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Verminder stress, Slaap 7-9 uur per nacht, Beperk het gebruik van alcohol.

Supplementen voor een normale bloedsuikerspiegel

Vezelsupplementen · Benfotiamine · Bitter Melon · Berberine · Banaba · Aloë Vera · Kaneel · Vitamine D · Magnesium · Alfa Liponzuur · Chroom · Gymnema sylvestre .

Kunnen wij je verder helpen?
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen