IJzer
IJzer is een mineraal dat je lichaam gebruikt ijzer om hemoglobine te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar alle delen van het lichaam brengt. Je kan ijzer uit de voeding halen en aanvullen met een ijzersupplement. Bekijk ons assortiment en bestel online op Bodystore. Lees verder
Wat is ijzer?
IJzer is een mineraal dat van nature aanwezig is in veel voedingsmiddelen, toegevoegd wordt aan sommige voedingsmiddelen en verkrijgbaar is als voedingssupplement. IJzer is een essentieel bestanddeel van hemoglobine, een eiwit van erytrocyten (rode bloedcellen) dat zuurstof van de longen naar de weefsels brengt.
IJzertekort komt vaak voor bij menstruerende en zwangere vrouwen, kinderen en anderen die veel koemelk drinken of voedsel eten dat weinig ijzer bevat. Koemelk bemoeilijkt de opname van ijzer uit de voeding. Ook het gebruik van veel koffie en thee kan de ijzeropname door het lichaam verminderen.
De misvatting bestaat dat plantaardige voeding een tekort aan ijzer zou hebben, maar veganisten hebben niet meer kans om bloedarmoede door ijzertekort te ontwikkelen dan de algemene bevolking. Veganisten krijgen meestal voldoende ijzer binnen omdat hun voeding rijk is aan vitamine C, dat de opname van non-heemijzer verbetert.
Soorten ijzer
Er zijn twee soorten ijzer in de voeding: heemijzer en non-heemijzer.
1. Heemijzer: Dit type ijzer komt voor in voedingsmiddelen op dierlijke basis, vooral in rood vlees zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Het zit ook in kleinere hoeveelheden in gevogelte en vis. Heemijzer wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan non-heemijzer. De heemmolecule zelf geeft deze vleessoorten hun roodachtige kleur. Vanwege de hogere opnamesnelheid draagt heemijzer aanzienlijk bij aan de ijzerreserves van het lichaam.
2. Non-heemijzer: Dit type ijzer komt voor in zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Het zit in voedingsmiddelen zoals bonen, linzen, tofu, verrijkte ontbijtgranen, spinazie en andere bladgroenten. Non-heem ijzer wordt niet zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen als heem ijzer. Het vormt echter nog steeds een belangrijk deel van de ijzerinname voor mensen die voornamelijk plantaardig eten.
Het is belangrijk voor mensen, vooral voor mensen met een risico op ijzertekort, om gezonde, uitgebalanceerde voeding te eten dat zowel heemijzer- als non-heemijzer bevat. Voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten, raden we aan om te letten op de ijzerinname en non-heemijzerbronnen te combineren met versterkers zoals vitamine C-rijk voedsel om zo de ijzeropname te verbeteren. Als je je zorgen maakt over het ijzergehalte, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor persoonlijk advies.
Hoeveel ijzer per dag?
Normaal hebben vrouwen zo'n 15 mg ijzer per dag nodig. Tijdens de zwangerschap en na een bevalling met veel bloedverlies heeft je lichaam extra ijzer nodig. IJzer draagt ertoe bij om je hemoglobine waarde weer op normaal peil te krijgen. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen ongeveer 20 mg ijzer per dag nodig. Let bij het kiezen van een ijzer supplement op de gebruikte vorm. Kies bij voorkeur voor IJzer bisglycinaat, een zeer goed opneembare en verdraagbare ijzerverbinding.
Waar is ijzer goed voor?
- IJzer draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en helpt vermoeidheid te verminderen.
- IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.
- IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam.
- Speelt een rol bij het celdelingsproces.
- Vitamine C ondersteunt de opname van ijzer.
IJzer supplement kopen
Bij Bodystore hebben we IJzer supplementen van verschillende merken waaronder de ijzertabletten van NOW. Bestel je IJzer supplement vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.