BLOG

Recent Posts

6 redenen waarom jij geen buikvet kwijtraakt

  • 8 okt. 2015

Lovehandles op zich zijn geen probleem, maar door de jaren heen sluipt er bij best veel vrouwen een overtollig laagje vet om de buik. Dat is vervelend. Wie de zogenaamde zwemband wil kwijtraken of voorkomen, moet begrijpen wat de oorzaken ervan zijn:


1) Je slaapt niet voldoende
Hou je kamer koel, stop met een uur op Instagram of Facebook te scrollen voor het slapengaan en vermijd koffie na de middag. Je moet namelijk dringend zeven tot negen uren per nacht gaan slapen als je dat buikvet wil verliezen. Wie minder of heel onregelmatig slaapt, maakt meer ghreline aan, wat het hongergevoel aanwakkert en ervoor zorgt dat je de volgende dag heel veel zin hebt in een vette hap.


2) Je krijgt te weinig magnesium binnen
Magnesium is een hele krachtige slankmaker. Het mineraal reguleert je suikerspiegel en zorgt voor de zuurstoftoevoer van de cellen, wat helpt bij vetverbranding. Je gaat minder vocht ophouden en meer opgehoopt vet verbranden als je magnesiumrijke ingrediënten toevoegt aan je dieet. Haal dus dingen zoals donkere bladgroenten, gekiemde sojabonen, peulvruchten en rauwe noten in huis.


3) Je doet de verkeerde workout
Elke ochtend vijftig sit-ups doen of dagelijks een uur joggen is al lang voorbijgestreefd. Zulke workouts helpen enkel in de beginfase van het afvalproces, maar er treedt al gauw gewenning op: je metabolisme past zich aan en verbrandt geen calorieën meer.

Beter train je met gewichten en in intervallen. Gewichtheffen veroorzaakt minuscule scheurtjes in je spieren die tijdens het geneesproces zorgen voor hoge calorieverbranding, en een HIIT of een Hoge Intensiteit Interval Training combineert cardio met full body krachttrainingen, waardoor je lichaam tot twee dagen lang calorieën blijft verbranden. Door zo’n korte, intense workouts verlies je razendsnel centimeters aan je heupen en buik.


4) Je drinkt teveel frisdrank
Slimpie, Coca Cola, Ice Tea Green en alle andere frisdranken zijn als hellevuur voor je buikvet. Ze zitten boordevol lege calorieën die zorgen voor een hoger vetpercentage en een grotere broekmaat. Laat reclame je niet bedriegen: lightdranken zijn even slecht. Die bevatten kunstmatige zoetstoffen, waardoor je lichaam verwacht dat het veel energie zal krijgen. Die energie komt natuurlijk nooit binnen, dus je lichaam gaat hongersignalen uitsturen om te compenseren. Lightdrank wakkert dus alleen maar je zin in brownies, burgers en belegde broodjes aan.

Je maakt beter zelf een voorraad frisse limonade. Doe stukjes komkommer, bessen of citroen bij je water, of maak zelf ijsthee met behulp van thee en vruchten. Koffie is ook oké, zolang je de suiker weglaat en er maximaal 2 stuks per dag drinkt.


5) Je gebruikt teveel zout
Voel je je na de maaltijd altijd erg opgeblazen? En vind je dat je buik en gezicht er ook papperiger uitzien? Het zit niet in je hoofd, maar wel in de hoeveelheid zout die je over je eten strooit. Teveel zout zorgt ervoor dat water van je bloedbaan in je huid terecht komt en je er opgezwollen gaat uitzien.

Stop dus met zout over elke maaltijd strooien. De sodium die je lichaam nodig heeft krijgt het via andere wegen wel binnen, via eten uit blik bijvoorbeeld of saladedressings en zuivelproducten. In plaats van zout kan je je gerechten op smaak brengen met verse kruiden zoals kaneel, chilipoeder, cayennepeper, komijn, basilicum en rozemarijn.


6) Je drinkt teveel alcohol
Alcohol, onze beste vriend en vijand. Het is heerlijk om na werk te borrelen met collega’s, of om op een feestje een aantal biertjes te drinken en al je zorgen weg te dansen. Het is alleen minder leuk als je midden in de nacht thuiskomt, de koelkast opentrekt en alles wat eetbaar is in je mond kiepert. Alcohol lokt vreetbuien uit, en specifieke soorten drank gaan zich in de vorm van vet om je buik nestelen. Bier is zo’n boosdoener.

Om het bierbuik fenomeen uit de weg te gaan, kun je alcohol het beste achterwege laten en besluiten om enkel en alleen nog maar water te drinken!

Geplaatst in Gezondheid & Leefstijl

De ins en outs van Cafeïne

  • 6 okt. 2015

Dit stimulerende stofje is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het zit in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, cafeïne pillen guarana bessen en kola noten. Hieruit wordt het verworven om te gebruiken in onze dagelijkse producten zoals: koffie, thee, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Tegenwoordig zijn er ook verschillende producten met extra cafeïne op de markt, zoals kauwgom, snoep en water. Daarnaast wordt cafeïne wordt ook toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol om een mogelijke versterking van het analgetische effect en een verlengde werkingsduur te verkrijgen.

Cafeïne komt snel in het bloed terecht. De helft zit al 3 tot 4 minuten na het eten of drinken in je bloed. Tussen een ½ uur en 2½  uur na het koffie drinken ervaar je de opwekkende effecten van cafeïne.
Het cafeïne gehalte van bijvoorbeeld een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Zo bevat ‘dark roast’ koffie minder cafeïne dan een ‘regular’ kopje koffie. De smaak verschilt,  maar als de behoefte aan een extra cafeïne shot gewenst is na een korte nacht, kies dan voor een light roast of regular variant in plaats van de dark of extra dark roast.

Cafeïne heeft verschillende functies. In de plant heeft cafeïne een functie als verdediging tegen insectenvraat en verlamt het bepaalde insecten die de plant aanvreten. Ook voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Daarnaast heeft cafeïne een functie als feromoon: de plant lokt op deze wijze bijen, waardoor de bevruchting bevorderd wordt.

 Voor de mens heeft cafeïne enige invloed op de stofwisseling. Daarom is cafeïne een veel gebruikt ingrediënt in supplementen ten behoeve voor de vetverbranding. Cafeïne heeft adregene effecten. Dit wil zeggen dat het ons orthosympatisch zenuwstelsel stimuleert. Het orthosympatisch zenuwstelsel is actief wanneer wij actief en alert zijn. Dit is in tegenstelling tot het parasympatisch zenuwstelsel dat actief wordt bij het lichaam in rust. Cafeïne beïnvloedt onder andere onze hartslag en de ademhaling. Ook kan overmatig consumeren van cafeïne houdende dranken gepaard gaan met een vlottere stoelgang dan normaal. Het heeft een prikkelend effect op de darmen.

Cafeïne kan dus prestatiebevorderend werken en stond tot januari 2004 op de dopinglijst. In de praktijk bleek het niet goed mogelijk om ‘sociaal’ gebruik van cafeïne in bijvoorbeeld koffie, te onderscheiden van doelbewust prestatieverhogend gebruik.

Bij hoge hoeveelheden cafeïne kunnen bijwerkingen ontstaan zoals: slapeloosheid, rusteloosheid en risico van aantasting van hart- en bloedvaten.

Bij regelmatig gebruik neemt het effect van cafeïne per hoeveelheid af. Er is meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er treedt gewenning op en abrupt stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere ontwenningsverschijnselen. Dit komt regelmatig voor bij mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekend hoofdpijn hebben. In zeldzame gevallen kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan die enkele weken tot maanden kunnen aanhouden. Meestal duren de ontwenningsverschijnselen zo'n 10 dagen waarvan de eerste 5 dagen als het zwaarst worden ervaren.

Dranken die cafeïne bevatten, leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.

Cafeïne is naast de dagelijkse producten ook als supplement verkrijgbaar. Cafeïne werkt als energie booster en kan dienen als een goede pre-workout. Cafeïne is meestal een bestanddeel van de pre-workout supplementen. Daarnaast bevat een pre-workout bestanddelen die de werking van cafeïne versterken om een kickstart te geven aan een wedstrijd of training.

Geplaatst in Voeding & Recepten

Aankomen met lekkere shake recepten

  • 15 sep. 2015

Koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Dat zijn de 3 magische woorden om aan te komen. Tezamen vormen zij de broodnodige calorieën die jouw lichaam tekort komt! Ben jij een van die mannen of vrouwen die niet makkelijk aankomt. Dan is dit artikel speciaal voor jou geschreven!


Shakes waar je goed mee kan aankomen.


We hebben hier 2 goede recepten waar je van aankomt met alleen maar goeie ingrediënten en heel eenvoudig te maken. Wil je graag aankomen in gewicht dan kan een goeie shake tussen je maaltijden door helpen.

Wat je in dit geval nodig hebt is het volgende:

Vanille Weight gainer shake met banaan en pindakaas
400 ml halfvolle yoghurt
1 banaan
25 gram blauwe bessen
2 eetlepels pindakaas
1 schep Weight gainer vanille 40 gram

Om deze shake te maken heb je een alleen een blender nodig. Doe de 400 ml halfvolle yoghurt in de blender en voeg de bessen, pindakaas en eiwit en koolhydraat poedermengsel toe. Even blenden en als laatste de banaan in plakjes snijden en erbij gooien. Nogmaals blenden en je shake is klaar. Als je deze shake regelmatig drinkt dan zul je snel genoeg gaan aankomen.

Voedingswaarde:
400 gram magere yoghurt: 196 calorieën
100 gram banaan: 86 calorieën
50 gram bosbessen: 38 calorieën
2 eetlepels pindakaas (30 gram): 200 calorieën
1 Schep Weight Gainer (40 gram): 154 calorieën

In deze shake heb je maar liefst 674 calorieën!! Hij bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Als je echt veel moet aankomen dan maak je met 2 van deze shakes echt het verschil. Je krijgt niet alleen veel calorieën binnen maar ook gezonde vetten. Bovendien is dit niet alleen een functionele shake maar ook een lekkere shake.

Bananen Instant Oats shake
400 ml halfvolle yoghurt
100 gram banaan
50 gram aardbeien
2 eetlepels honing
50 gram Instant Oats (fijngemalen havermout)

Om deze shake te maken heb je een alleen een blender nodig. Doe de 400 ml halfvolle yoghurt in de blender en voeg de aardbeien, honing en Instant Oats toe. Even blenden en als laatste de banaan in plakjes snijden en erbij gooien. Nogmaals blenden en je shake is klaar om te drinken!

Voedingswaarde:
400 gram magere yoghurt: 196 calorieën
100 gram banaan: 86 calorieën
50 gram aardbeien: 50 calorieën
2 eetlepels honing: 136 calorieën
50 gram Instant Oats: 194 calorieën

Als je deze heerlijke bananen shake drinkt dan krijgt je maar liefst 662 calorieën binnen. de shake bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Aankomen wordt een makkie als je 2 van deze caloriebommen tussen de maaltijden door drinkt.

Nog enkele tips om je op weg te helpen:
Sta vroeg op en maak je shakes en maaltijden voordat je naar school of je werk gaat. "Morgenstond heeft goud in de mond" dat betekent zoiets als wie vroeg opstaat krijgt meer gedaan. Als je vroeg op bent gestaan dan heb je de tijd om op je gemak je eerste maaltijd te eten. Succesvol aankomen hangt voornamelijk af van een goede voorbereiding. Zorg dat je alle boterhammen hebt gesmeerd, je eieren gekookt of gebakken en alles netjes in bakjes hebt opgeborgen. Eenmaal op je werk hoef je alleen een vork te pakken en eten. Als het druk is neem je gewoon een shake zo kun je dus niet falen.

Aangezien jij iemand bent die niet makkelijk aankomt kan het best zijn dat je niet vaak grote trek hebt. Het kan zijn dat je de shakes in het begin te zwaar vind om in een keer op te drinken, deel de shake dan op in 2 porties. Na een week halve shakes drinken, kun je het langzaam op gaan voeren naar 2 complete shakes per dag.

Het allerbelangrijkste is dat je om de 2 a 3 uur iets eet of drinkt wat voedzaam is. Je kunt beter een halve shake drinken per eet moment, dan later een maaltijd overslaan omdat je vol zit. Regelmaat is alles waar het aankomen betreft!

Geschreven door: Nanda Silva

 

Geplaatst in Voeding & Recepten

Het nut van enzymen

  • 15 sep. 2015

Enzymen voor onze stofwisseling en spijsvertering
Enzymen komen voor in voeding en dan vooral in rauwe groente. Als je de groente verhit, is de kans groot dat de enzymen verdwijnen. Enzymen worden ook aangemaakt in het eigen lichaam. Daar zijn dan weer wel vitamines voor nodig. Vitamines halen we ook uit onze voeding. Enzymen zijn belangrijk voor onze stofwisseling en spijsvertering.

Wat doen enzymen?
Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen nemen voedsel op. Het voedsel wordt omgezet in andere stoffen die nodig zijn voor verschillende processen in ons lichaam. Enzymen zorgen ervoor dat het omzetten van stoffen snel en efficiënt gebeurt. Enzymen zijn eiwitmoleculen die voornamelijk door het lichaam zelf worden aangemaakt uit deeltjes eiwit wat uit voeding wordt gehaald. Om het niet al te ingewikkeld te maken, kunnen we zeggen dat enzymen een scheikundig proces in het organisme teweeg brengen. Ze noemen het daarom ook wel eens biochemische katalysatoren. We hebben ze nodig voor de werking van onze stofwisseling en spijsvertering, maar in feite heeft elke cel in ons lichaam enzymen nodig. Ze zijn namelijk nodig voor elke chemische reactie die in ons lichaam plaatsvindt.

Drie soorten enzymen
We kunnen kortweg drie soorten hoofdgroepen enzymen onderscheiden. Metabole enzymen beïnvloeden het stofwisselingsproces. Spijsverteringsenzymen zorgen er, kort gezegd, voor dat ons lichaam het voedsel kan verteren. Intracellulaire enzymen zijn van belang voor alle processen die nodig zijn bij het functioneren van de stofwisseling. Deze drie hoofdgroepen kunnen weer onderverdeeld worden in ontelbaar veel enzymen die elk een eigen functie hebben. Er zijn er wel 5000 verschillende soorten gevonden!

Krijgen we genoeg enzymen binnen?
Enzymen kunnen we halen uit onze voeding. Als deze voeding echter door verhitting (koken, stomen, bakken et cetera) wordt bereid, verandert de moleculaire structuur waarbij veel enzymen verloren gaan. Je kunt ervoor zorgen dat je meer enzymen binnenhaalt door rauwe en bij voorkeur onbehandelde voeding te eten. De steeds populairder wordende groene smoothies zijn bijvoorbeeld een hele goede manier om veel enzymen binnen te krijgen. Voeg aan de dagelijkse voeding gefermenteerde producten toe. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn: kefir, zuurkool, olijven, tempé, sojasaus. Avocado’s en gedroogd fruit bevatten ook veel enzymen. Enzymen kunnen ook ingenomen worden in de vorm van enzymen supplementen. Het kiezen voor een extra voedingssupplement met enzymen kan zo een extra steun zijn voor de weerstand (bijvoorbeeld bij griep of een infectie), diverse klachten bij de spijsvertering of stofwisseling of ondersteuning bij auto-immuunziekten. Een voedingssupplement met enzymen kan echter nooit de vervanging zijn voor gezond (vitaminerijk) en gevarieerd (dus ook rauw) eten.

Geschreven door A. Kieven

Geplaatst in Voeding & Recepten

Wat is Creatine?

  • 15 sep. 2015

Creatine is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Het werd in 1832 ontdekt door de Franse wetenschapper Michel-Eugéne Chevreul. Hij haalde de stof uit vlees (kreas betekent vlees in het Grieks). Creatine is een populair middel dat als voedingssupplement verkocht wordt om kracht, spiermassa en snelheid te verbeteren.

Creatine wordt van nature aangemaakt in verschillende organen, hoofdzakelijk in de nieren, maar ook in de lever en de alvleesklier, en wordt gemaakt uit de aminozuren arginine, methionine en glycine.

Ongeveer 95-98% van het creatine in ons lichaam bevindt zich in de skeletspieren: 40% als vrij creatine en 60% als creatine fosfaat (CP). Het overige creatine vinden we terug in hart, hersenen en testikels.

Ongeveer 1,6% van het totaal aan creatine in ons lichaam wordt dagelijks omgezet naar creatinine en via de nieren uitgescheiden. Creatine is dus een aminozuur dat het lichaam zelf aanmaakt en via de voeding het lichaam binnen komt.

Naast de eigen aanmaak, kunnen we ook creatine innemen via de voeding. Deze creatine wordt dan opgenomen via de darm en door de bloedbaan in het plasma vervoerd naar de verschillende weefsels. Biefstuk en zoute haring bevatten bijvoorbeeld creatine.

Wat doet de stof in je lichaam?
Het is van belang de energievoorziening in je lichaam in grote lijnen te doorgronden. De stof ATP (adenosine trifosfaat) speelt hierin een centrale rol.

ATP is namelijk de enige stof die nodig is voor spiercontractie. Hoe harder de spiercontractiekracht, des de sneller de ATP voorraad geledigd moet worden om energie
af te geven.

Creatinefosfaat en ATP zijn dus in de rustende spiercel aanwezig als directe energiebron voor spiercontractie.

ATP moet dus worden aangevuld en dat kan op twee manieren: via de aerobe en de anaerobe weg. Bij de eerst genoemde verbranding maak je gebruik van koolhydraten, vetten en eiwitten en is zuurstof essentieel.

Bij de anaerobe verbranding fungeren creatinefosfaat en koolhydraten als brandstoffen. Deze twee verbrandingen worden gebruikt bij verschillende inspanningen.

Voor de hand ligt dat als je de creatine voorraad van je lichaam aanvult, je de duur van de anaerobe verbranding kunt verlengen. Normaal gesproken ga je na tien seconden melkzuur produceren en treedt vervolgens verzuring op. Bij creatine suppletie kun je die tijdsduur met enkele seconden verlengen. Een ander voordeel van creatine gebruik is de grotere snelheid waarmee creatine fosfaat wordt gemaakt. Bij suppletie is de voorraad creatine in je lichaam groter en de hoeveelheid creatine in de spieren sneller weer op peil.

Werkt het voor spiergroei?
Ja. Een voordeel van creatine suppletie is een snellere opbouw van vetvrije (spier) massa tijdens krachttrainingsprogramma's. Het is bekend dat suppletie van creatine monohydraat gepaard gaat met een toename van het lichaamsgewicht van 0,5-2kg in de eerste week. Dit komt grotendeels door vocht retentie in de spieren. Uit onderzoek is gebleken dat een hoog vochtgehalte in de spiercel meer spanning levert op de spiercelwand en zorgt daardoor voor meer spieropbouw en minder spierafbraak.'

Conclusie
Creatine verhoogt de mogelijkheden tot een hoge energieproductie in korte tijd. Je haalt meer energie uit het anaerobe systeem. Daar profiteer je van bij sporten waarbij je explosieve of herhaalde intensieve inspanning levert.

Creatine wordt door het lichaam zelf geproduceerd, maar zit ook in voeding. In die zin kan het worden beschouwd als een gewoon voedingssupplement. In combinatie met training vergroot de vetvrije- en spiermassa. Bij langdurige suppletie en training kan 2x zo veel lichaamsmassa en/of vetvrije massa worden aangemaakt.

Geschreven door: A. Gillens

Geplaatst in Voeding & Recepten

question-mark-circle
Heb je ergens hulp of advies bij nodig? Laat het ons hier weten!
We streven ernaar je bericht binnen 4 uur te beantwoorden (ma-vr).