Het nut van enzymen

  • 15 sep. 2015

Enzymen voor onze stofwisseling en spijsvertering
Enzymen komen voor in voeding en dan vooral in rauwe groente. Als je de groente verhit, is de kans groot dat de enzymen verdwijnen. Enzymen worden ook aangemaakt in het eigen lichaam. Daar zijn dan weer wel vitamines voor nodig. Vitamines halen we ook uit onze voeding. Enzymen zijn belangrijk voor onze stofwisseling en spijsvertering.

Wat doen enzymen?
Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen nemen voedsel op. Het voedsel wordt omgezet in andere stoffen die nodig zijn voor verschillende processen in ons lichaam. Enzymen zorgen ervoor dat het omzetten van stoffen snel en efficiënt gebeurt. Enzymen zijn eiwitmoleculen die voornamelijk door het lichaam zelf worden aangemaakt uit deeltjes eiwit wat uit voeding wordt gehaald. Om het niet al te ingewikkeld te maken, kunnen we zeggen dat enzymen een scheikundig proces in het organisme teweeg brengen. Ze noemen het daarom ook wel eens biochemische katalysatoren. We hebben ze nodig voor de werking van onze stofwisseling en spijsvertering, maar in feite heeft elke cel in ons lichaam enzymen nodig. Ze zijn namelijk nodig voor elke chemische reactie die in ons lichaam plaatsvindt.

Drie soorten enzymen
We kunnen kortweg drie soorten hoofdgroepen enzymen onderscheiden. Metabole enzymen beïnvloeden het stofwisselingsproces. Spijsverteringsenzymen zorgen er, kort gezegd, voor dat ons lichaam het voedsel kan verteren. Intracellulaire enzymen zijn van belang voor alle processen die nodig zijn bij het functioneren van de stofwisseling. Deze drie hoofdgroepen kunnen weer onderverdeeld worden in ontelbaar veel enzymen die elk een eigen functie hebben. Er zijn er wel 5000 verschillende soorten gevonden!

Krijgen we genoeg enzymen binnen?
Enzymen kunnen we halen uit onze voeding. Als deze voeding echter door verhitting (koken, stomen, bakken et cetera) wordt bereid, verandert de moleculaire structuur waarbij veel enzymen verloren gaan. Je kunt ervoor zorgen dat je meer enzymen binnenhaalt door rauwe en bij voorkeur onbehandelde voeding te eten. De steeds populairder wordende groene smoothies zijn bijvoorbeeld een hele goede manier om veel enzymen binnen te krijgen. Voeg aan de dagelijkse voeding gefermenteerde producten toe. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn: kefir, zuurkool, olijven, tempé, sojasaus. Avocado’s en gedroogd fruit bevatten ook veel enzymen. Enzymen kunnen ook ingenomen worden in de vorm van enzymen supplementen. Het kiezen voor een extra voedingssupplement met enzymen kan zo een extra steun zijn voor de weerstand (bijvoorbeeld bij griep of een infectie), diverse klachten bij de spijsvertering of stofwisseling of ondersteuning bij auto-immuunziekten. Een voedingssupplement met enzymen kan echter nooit de vervanging zijn voor gezond (vitaminerijk) en gevarieerd (dus ook rauw) eten.

Geschreven door A. Kieven

Delen:

Geplaatst in Voeding & Recepten

question-mark-circle
Heb je ergens hulp of advies bij nodig? Laat het ons hier weten!
We streven ernaar je bericht binnen 4 uur te beantwoorden (ma-vr).