Whey (of in het Nederlands: Wei) is verreweg de meest populaire bron van eiwitten, die naast de normale voeding door sporters wordt gebruikt. Met name bodybuilders gebruiken het vaak. Het is makkelijk en snel te gebruiken, heeft hele goede eigenschappen voor sporters, en een eiwit shake kan ook vaak erg lekker smaken. Deze shakes zijn er in allerlei smaken te vinden.
Wat is wei?
Wei is een bijproduct dat ontstaat bij het maken van kaas. Wei is de vloeistof die je overhoudt nadat de wrongel (dit wordt uiteindelijk de kaas) is neergeslagen en uitgefilterd. Deze vloeistof bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Bovendien bevat het minder dan de helft van de suikers zoals je die zou aantreffen in koemelk. Wanneer je het water uit wei onttrekt, hou je wei-poeder over. Bij het verdere productieproces kan de wei puurder en geconcentreerder worden gemaakt.
Welke soorten Whey eiwitten zijn er?
Er zijn vier soorten whey, waar de verschillende wei-producten uit worden opgebouwd:
1. Weiproteïne-concentraat (WPC).
Dit is een geconcentreerd poeder met tussen de 29% en 89% eiwit.
2. Weiproteïne-isolaat (WPI). Dit is een poeder met meer dan 90% eiwit.
Dit is de puurste vorm van wei.
3. Weiproteïne-hydrolisaat. Deze variant is bewerkt met enzymen, zodat het eiwit nog sneller en gemakkelijker wordt opgenomen.
4. Micronparticulated wei. Deze heeft ook een afgifte die sneller is dan wei-isolaat. Dit komt omdat de wei is gemicroniseerd. Dit zorgt ervoor dat de poeder beter oplost in de vloeistof die je kiest voor je shake.
Meer lezen over het verschil tussen whey concentraat en whey isolaat.
Wat doet wei?
Eiwitten zijn onmisbaar bij de opbouw van spieren. Wei-proteïne wordt sneller in het lichaam opgenomen dan andere eiwitconcentraten. Het zorgt hierdoor voor een sneller herstel van je spieren. Het wordt ook door artsen voorgeschreven aan mensen met een eiwitgebrek of zwangere vrouwen, om er voor te zorgen dat de baby alle nodige aminozuren binnen krijgt.
Hoe gebruik je wei?
Er zijn verschillende wei-producten te verkrijgen. Afhankelijk van je smaak kun je ze mixen met water, melk of vruchtendrank. Er is ook een variant te krijgen zonder smaak. Deze bevat geen suiker meer door verdere winning van lactose (melksuiker). Het moment van gebruik, hangt af van wat het doel is voor het gebruik van de wei. Meestal wordt aangeraden om direct na het sporten een shake te nemen. Vaak nemen sporters een shake op meerdere momenten van de dag, meestal twee of drie. Ook wordt aangeraden er een te nemen voor het slapen gaan. Het nemen van een wei-shake onderdrukt het de honger, waardoor het ook in een dieet past als je je vetpercentage omlaag wilt brengen.
Is wei voor iedereen geschikt?
Niet alle wei-producten zijn voor iedereen geschikt. Het komt bij de productie van kaas in aanraking met stremsel. Stremsel is een dierlijk enzym dat uit de lebmaag van kalveren wordt gewonnen om zo aan melk toe te voegen en kaas te maken. Dit zou voor vegetariërs of mensen met een bepaalde geloofsovertuiging een reden kunnen zijn om geen wei te willen gebruiken. Bovendien bevat wei, zonder een verder zuiveringsproces, ongeveer 50% lactose (melksuiker). Voor veel producten wordt de wei wel vaak gezuiverd in het productieproces naar wei-poeder, waardoor deze variant wel door mensen met bepaalde allergieën kan worden gebruikt.
Wat is wei en wat doet het?
- 14 sep. 2015
Geplaatst in Voeding & Recepten