Wat is de beste Whey Proteïne: Concentraat, Isolaat of Hydrolysaat?

Je weet dat als je spieren wilt opbouwen of behouden, het belangrijk is om een goede hoeveelheid eiwitten per dag te eten.

Maar aangezien eiwit doorgaans de duurste van de drie macro's is en het moeilijkst te verkrijgen is als je onderweg bent, is het logisch dat eiwitpoeders tot de populairste spieropbouwende producten behoren.

Whey is verreweg de meest voorkomende, maar hoe kies je een van de talloze merken? Hier geven we een snelle en gemakkelijke lijst van de drie meest voorkomende soorten whey proteïne die je kunt vinden, zodat je de juiste kunt kiezen voor jouw behoeften.

Waar komt Whey vandaan?

Melk bevat twee soorten eiwitten: whey en caseïne. Wanneer je zuur of enzymen aan melk toevoegt, scheidt het de whey van de caseïne. Ongeveer 80 procent van het eiwit is caseïne, dat wordt gebruikt om kaas te maken - daarom is het iets duurder en zijn de grootste eiwitpoeder producenten kaasbedrijven.

Kenmerken van Whey Concentraat

  • • Het goedkoopst
  • • Hoogste in vet en koolhydraten
  • • Misschien het beste voor je immuunsysteem.

Whey eiwit concentraat is de meest basic en minst bewerkte vorm van whey en daarom ook de goedkoopste. Van alle soorten whey bevat deze de meeste koolhydraten, suiker, vet en cholesterol. Dat wil niet zeggen dat het eiwitarm is - je krijgt meestal 3 of 4 gram koolhydraten en vet voor elke 20 tot 25 gram eiwit. Maar door de extra koolhydraten wordt het soms vermeden door mensen met lactose intolerantie.

Kenmerken van Whey Isolaat

  • • Lager in vet en koolhydraten dan concentraat
  • • Mogelijk beter voor mensen die lactose intolerant zijn

Whey isolaat wordt zo verder verwerkt dat veel van de koolhydraten en vetten worden verwijderd. Dit is waarom het doorgaans duurder is, maar het levert een buitengewoon hoge hoeveelheid eiwit op, waarbij sommige whey-isolaten beweren volledig koolhydraat- en vetvrij te zijn. Dit betekent ook dat het doorgaans gemakkelijker te verteren is voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.

Als je iemand bent die een bijzonder streng dieet volgt, heeft whey-isolaat vaak de voorkeur. Voor iemand die bijvoorbeeld 200 gram eiwit en minder dan 50 gram koolhydraten per dag nodig heeft, kunnen de drie gram koolhydraten in een maatschep concentraat behoorlijk oplopen. Om deze reden zou je whey isolaat als veelzijdiger kunnen beschouwen, hoewel het verschil voor de gemiddelde persoon vrij verwaarloosbaar is.

Kenmerken van Whey Hydrolysaat

  • • Verteert het snelst
  • • Het duurste
  • • Kan nuttig zijn voor topsporters

Ook wel gehydrolyseerde whey genoemd, is dit de duurste van de drie eiwitvormen. Voor deze wordt de whey gedeeltelijk afgebroken door enzymen of zuren tot het punt dat velen het als "voorverteerd" bestempelen. Dit is de reden waarom het voor sommige mensen met spijsverteringsproblemen gemakkelijker kan zijn om te consumeren en omdat veel van de peptidebindingen en grote eiwitten worden gereduceerd tot vrije aminozuren, kan het nuttig zijn voor mensen met melk allergieën. (De extra vrije aminozuren kunnen de smaak echter behoorlijk bitter maken.)

Het is ook de reden waarom het zeer snel verteert - gehydrolyseerde whey breekt snel af en stuurt aminozuren sneller naar je spieren dan de andere vormen van whey. Dit is de reden waarom het zeer gewaardeerd wordt door sommige topsporters: inderdaad, een studie gepubliceerd in de Journal of Science and Medicine in Sport, ontdekte dat van de 28 atleten die tweemaal per dag trainden, degenen die gehydrolyseerde whey gebruikten, hun kracht sneller konden herstellen dan de deelnemers die whey-isolaat gebruikten.

Samenvattend

Voor de gemiddelde persoon kan whey zeer waardevol zijn bij het opbouwen van spieren. Het heeft een compleet aminozuurprofiel dat buitengewoon rijk is aan het aminozuur leucine, en als een paar gram lactose en vet je niet storen, is het onwaarschijnlijk dat je iets anders nodig hebt dan whey concentraat.

Als spijsverteringssnelheid, allergieën of eiwitdichtheid echter prioriteiten zijn, dan vindt je het misschien het extra geld waard om te besteden aan isolaat of hydrolysaat.

Categorieën: Eiwitten advies
Stel je vraag