Whey Proteïne

Whey eiwit is enorm populair in de sportvoeding: whey van zuivere kwaliteit heeft een hoog eiwitgehalte en wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Lees verder

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Whey Excellent 2000g

    Op voorraad

    Beoordeling:
    86%
    € 34,90
  2. Fit Shake (750 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    84%
    € 19,90 € 14,90
  3. Isolite (2000 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    87%
    € 44,90
  4. 100% Whey (2000 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    87%
    € 39,90

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is whey proteïne?

Whey proteïne is een melkeiwit, het is een vloeibaar bijproduct van kaasproductie dat verkocht wordt als een voedingssupplement in whey eiwitpoeder. Whey proteïne is ook een “compleet eiwit” die snel en makkelijk te verteren is. Het heeft een hoge biologische waarde, wat betekent dat het lichaam deze erg goed op kan nemen.

Wanneer we een eiwitbron eten, gebruikt ons lichaam de 20 aminozuren (de afzonderlijke bouwstenen van “eiwit”) om onze botten, spieren, organen en weefsels te herstellen. Wanneer een eiwitbron alle 9 essentiële aminozuren bevat, wat aminozuren zijn die je lichaam niet zelf kan aanmaken maar uit voeding moet binnen krijgen, dan wordt die eiwitbron een “compleet eiwit” genoemd. Voedingsmiddelen als vlees, zuivel, eieren en plantaardige eiwitten zoals quinoa zijn complete eiwitten. Anderzijds, de meeste groentes, rijst en zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn geen complete eiwitten omdat ze een of meer essentiële aminozuren missen.

Niet alleen hebben voedingsmiddelen verschillende aminozuurprofielen, maar de mate waarin het eiwit door het lichaam wordt opgenomen kan variëren. Van de verschillende maatstaven voor eiwit opname is de Biologische Waarde (BW) een van de populairste. Whey proteïne heeft de hoogst mogelijke score met een Biologische Waarde van 100. Dit betekent dat whey proteïne al de aminozuren bevat die nodig zijn om een compleet eiwit te maken en heel makkelijk verteerd wordt door je lichaam.

Hoe wordt whey proteïne gemaakt?

#1 Koude koemelk (4 °C) wordt gepasteuriseerd op 72-73 °C en daarna weer afgekoeld. Deze melk bevat 80% caseïne en 20% whey.

#2 De vloeibare whey wordt gescheiden van de wrongel (de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk) m.b.v. spijsverteringsenzymen zoals rennet. De caseïne (wrongel) wordt gerijpt tot verschillende kazen.

#3 Vloeibare whey wordt gefilterd om het vet, lactose (melksuiker), mineralen en water te verwijderen.

#3 Whey proteïne wordt door micro-filtratie whey proteïne concentraat en kan door ultra-filtratie verder worden gezuiverd tot whey proteïne isolaat.

#4 De eiwitrijke vloeibare whey wordt wordt gesproeidroogd tot poeder.

Eiwitten zijn onmisbaar bij de opbouw van spieren. Whey proteïne wordt sneller in het lichaam opgenomen dan andere eiwitconcentraten. Het zorgt hierdoor voor een sneller herstel van je spieren. Het wordt ook door artsen voorgeschreven aan mensen met een eiwitgebrek of zwangere vrouwen, om er voor te zorgen dat de baby alle nodige aminozuren binnen krijgt.

Hoe gebruik je whey proteïne?

Er zijn verschillende whey-producten te verkrijgen. Afhankelijk van je smaak kun je ze mixen met water, melk of vruchtendrank. Er is ook een variant te krijgen zonder smaak. Deze bevat geen suiker meer door verdere winning van lactose (melksuiker). Het moment van gebruik, hangt af van wat het doel is voor het gebruik van de whey. Meestal wordt aangeraden om direct na het fitnessen een Whey shake te nemen. Vaak nemen sporters een shake op meerdere momenten van de dag, meestal twee of drie. Ook wordt aangeraden er een te nemen voor het slapen gaan. Het nemen van een whey-shake onderdrukt het de honger, waardoor het ook in een dieet past als je je vetpercentage omlaag wilt brengen.

Whey Proteïne wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt in Gewichtstoename formules. Deze zogenaamde Weight gain producten bevatten veel koolhydraten en calorieën zodat je makkelijker aankomt of aan je energiebehoefte voldoet. De whey proteïne wordt aan de formule toegevoegd omdat de eiwitten in whey proteïne bijdragen tot de instandhouding van spiermassa.

Hoe vaak moet ik whey proteïne nemen?

De Whey proteïne wordt vaak gebruikt om spieren op te bouwen. Er van uit gaande dat je 3 maal per week traint kun je veel baat hebben bij het gebruik van een Whey Proteïne. De Whey Proteïne of Whey eiwit shake neem je dan het beste elke dag. 2 shakes is het gemiddelde waar je profijt van kunt hebben. Je begint dan de dag met een shake, 1 schep is meestal 30 gram dat kan wat verschillen per merk. Je eet een goed ontbijt en neemt daarbij de Whey.

Hoe maak ik de Whey Proteïne shake klaar?

Er zijn verschillende manieren, je kunt het mengen met de volgende vloeistoffen:

– Water
– 0 % vet melk
– magere melk
– halfvolle melk
– Volle melk

Wij raden aan om het met water of 0 % melk of magere melk te maken. Als je geen extra calorieen wilt dan is water of 0% vet melk het best. Ben je wat aan de magere kant dan kun je gewoon de volle melk nemen. Je doet een schep Whey proteïne in een shakebeker en voegt daar dan 300 ml van een vloeistof naar keuze. De 2e shake van de dag neem je direct na de training, is het een rustdag dan neem je de 2e shake bij je lunch. Je kunt de Whey trouwens ook door de yoghurt doen.

Waarom op rustdagen ook aan de shakes?

Als je de dag ervoor zwaar hebt getraind dan is je lichaam de volgende dag ook nog bezig met herstel werkzaamheden en spieropbouw. Je lichaam zoekt dan naar proteïnen om zijn werk goed te kunnen doen. Het verstevigen van spierweefsel om je sterker te maken zodat je zwaarder kunt gaan trainen. Vind je lichaam geen voorraad eiwitten dan kan hij het werk niet voltooien wat dus in het ergste geval spier afbraak betekent in plaats van opbouw.

Kan ik de werking van Whey proteïne voelen?

Soms gaat men ervan uit dat het gebruik van Whey voelbaar is. Je kunt na een tijdje wel merken dat je spieren sterker zijn maar het is geen stimulant. Het is vergelijkbaar met gewone voeding zoals een kipfilet. Dat voel je ook niet maar het is toch heel goed voor je spieren.

Hoe lang mag ik de Whey Proteïne gebruiken?

Whey Proteïne is een basis product, wat elke sporter zou moeten gebruiken. Zeker als jouw doel spieren opbouwen is en die behouden dan heb je dit product nodig, tenzij je zeker weet dat je dagelijks voldoende eiwitten eet om vooruitgang te boeken.

Is whey eiwit voor iedereen geschikt?

Niet alle whey-producten zijn voor iedereen geschikt. Het komt bij de productie van kaas in aanraking met stremsel. Stremsel is een dierlijk enzym dat uit de lebmaag van kalveren wordt gewonnen om zo aan melk toe te voegen en kaas te maken. Dit zou voor vegetariërs of mensen met een bepaalde geloofsovertuiging een reden kunnen zijn om geen whey te willen gebruiken. Bovendien bevat whey, zonder een verder zuiveringsproces, ongeveer 50% lactose (melksuiker). Voor veel producten wordt de whey wel vaak gezuiverd in het productieproces naar whey-poeder, waardoor deze variant wel door mensen met bepaalde allergieën kan worden gebruikt.

Whey proteïne voordelen

Hoewel geen enkel supplement volwaardige, natuurlijke, onbewerkte voeding kan vervangen, kan whey eiwit nuttig zijn voor mensen met een zeer drukke levensstijl als een aanvulling op hun normale voeding.

De voordelen van een hoge kwaliteit whey eiwit supplement varieert van puur esthetisch tot het ondersteunen van de gezondheid. Hier is een korte lijst met voordelen van het gebruik van een whey eiwit supplement.

- Ondersteunt sterkere spieren

- Draagt bij aan instandhouding van spiermassa

- Verhoging van glutathion waardes

- Ondersteuning van het immuunsysteem

- Vergroting van power bij sport

- Kortere hersteltijd en vermindering van symptomen van over-training

Specifieke aminozuren worden om specifieke redenen door je lichaam gebruikt. Bijvoorbeeld, whey eiwit is rijk aan BCAAs oftewel vertakte keten aminozuren, wat 3 van de 9 essentiële aminozuren zijn die van speciaal belang zijn voor spierherstel en -behoud. Het gaat dan om de aminozuren L-Leucine, L-Valine en L-Isoleucine.

Zowel in training als in herstel van training, zal je lichaam een kleine hoeveelheid aminozuren (1 tot 5%) voor energie afbreken, en de specifieke aminozuren die je lichaam gebruikt zijn de BCAA’s. Hoewel dit een klein percentage is, zal je lichaam spieren afbreken om deze BCAA’s te krijgen.

Door je lichaam te voorzien van een grote hoeveelheid BCAA’s, bescherm je spieren tegen afbraak, terwijl het specifieke aminozuur leucine in feite de eiwitsynthese stimuleert. Dit betekent dat leucine een signaal naar je lichaam stuurt om de opslag van aminozuren te vergroten en de manier waarop je lichaam dit voornamelijk doet is door het opbouwen van spieren.

Dus als je probeert spieren aan te zetten, is het hebben van voldoende BCAA’s essentieel voor zowel de instandhouding van spiermassa als het stimuleren van extra spiergroei. Als je je calorieën verlaagt en probeert gewicht kwijt te raken, wordt het behoud van spieren zelfs nog belangrijker en helpen BCAA’s je om spierverlies te voorkomen terwijl het tegelijkertijd helpt om vet kwijt te raken.

Een ander groot voordeel van whey eiwit is dat whey glutathion productie verhoogt. Hoewel je misschien hebt gehoord over vitamine C of vitamine E als zijnde anti-oxidanten, is glutathion wat je lichaam voornamelijk gebruikt als anti-oxidant om vrij radicalen te vangen, wat het een van de belangrijkste stoffen in je lichaam maakt. Glutathion wordt gemaakt van drie aminozuren; cysteïne, glutaminezuur en glyine. Het aminozuur wat de productie van glutathion begrensd is over het algemeen het aminozuur cysteïne. Het wordt aangenomen dat de relatieve grote hoeveelheid cysteïne in whey de glutathion productie verhoogt.

Als je kijkt naar de lijst voordelen hierboven, worden de meeste van deze voordelen over het algemeen toegeschreven aan de stijging van de glutathion productie.

Whey proteïne nadelen?

In het algemeen hebben de meeste nadelen van whey gebruik te maken met vertering, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, kramp en vermoeidheid. Geen van deze nadelen worden beschouwd als gevaarlijk, maar meer als vervelende bijwerkingen.

Het meeste onderzoek heeft laten zien dat als je last hebt van een van deze symptomen, ze waarschijnlijk te wijten zijn aan of de lactose of de zoetstoffen i.p.v. aan de whey eiwit zelf. Dat gezegd hebbende zijn er meerdere methodes van whey productie zoals ion-exchanged die kunnen beïnvloeden hoe goed je lichaam de eiwit kan aanwenden, wat leidt tot onjuiste vertering van de whey zelf.

Whey Excellent van ons huismerk bevat enkel de hoogste kwaliteit micro gefiltreerde whey proteïne. De microfiltratie productie methode garandeert een ultrazuivere whey met een hoog eiwitpercentage van minimaal 78%, afhankelijk van de smaak. Deze zuivere whey heeft geen bijwerkingen en kan heel het jaar door gebruikt worden. Whey Excellent wordt geproduceerd volgens GMP en HACCP standaarden. Deze standaarden waarborgen de kwaliteit van onze producten.

De grootste angst over whey gebruik is dat teveel eiwit “slecht is voor de nieren”. Maar onderzoek heeft laten zie dat dit helemaal niet waar is bij gezonde mensen. Voor mensen met nierziekte, kan een eiwitrijke voeding reeds bestaande condities verergeren. Gezonde mensen, zonder nierziekte, hoeven zich geen zorgen te maken over hoger eiwit gebruik.

Wat gebeurt met hogere eiwit inname is dat je lichaam zich aanpast aan de toename in eiwit door het verhogen van de glomerulaire filtratiesnelheid (wat betekent dat meer vloeistof langs je nieren gaat en er een verhoogde urine productie is).

Whey soorten

Als je ooit een whey eiwit supplement bent gaan kopen, zag je misschien door de bomen het bos niet omdat er zoveel verschillende soorten zijn. We zullen hieronder ingaan op de belangrijkste soorten whey eiwit.

Er zijn drie hoofd soorten whey eiwit: (1) whey eiwit concentraat, (2) whey eiwit isolaat en (3) whey hydrolisaat. De verschillen tussen deze drie komen neer op hoe zeer de proteïne behandeld is en dus de hoeveelheid eiwit die aanwezig is zonder de andere bestanddelen van zuivelproducten zoals vet, lactose (melksuiker) en verschillende immunoglobulines.

1. Whey Proteïne Concentraat (WPC)

is over het algemeen de goedkoopste van de drie en heeft de laagste hoeveelheid eiwit per 100 gram van deze drie soorten. Ondanks dat het de laagste eiwit hoeveelheid bevat, heeft het nog steeds een zeer hoog percentage, wat gemiddeld varieert van 55-89%. De andere 11-45% bestaat uit vet, lactose en bevat grotere hoeveelheden van immuun-verhogende peptides zoals alpha-lactalbumine en immunoglobulines.

2. Whey Proteïne Isolaat (WPI)

bevat gemiddeld 95% van z’n gewicht aan eiwitten, met minimaal lactose en vet. Dit is duurder dan concentraat en er zijn verschillende filtratie methodes die veel van de gunstige kwaliteiten van de concentraat kunnen houden, hoewel dit meestal meer kost.

3. Whey Proteïne Hydrolysaat (WPH)

is een verder afgebroken eiwit die snel verteert in het lichaam en bevat ongeveer 99% van zijn gewicht aan eiwitten. Dit is de duurste van de drie en in het algemeen de slechtst smakende.

Wanneer whey proteïne gebruiken?

Omdat whey proteïne snel verteerd wordt, is de ideale tijd om enkel whey proteïne te nemen binnen 30 tot 60 minuten na een bodybuilding workout. Maar whey is niet alleen voor bodybuilders, het kan ook perfect worden gebruikt na een boks of kickboks training.

Op een andere tijd wil je de vertering van de proteïne langzamer maken door het met ander voedsel te eten. Bijvoorbeeld, als je extra eiwit bij je ontbijt wilt, maar geen eieren wilt, kun je de whey eiwitpoeder toevoegen aan wat havermout, in verschillende eiwit pannenkoeken recepten.

Anderzijds, als je op zoek bent naar een snelle eiwitrijke snack op je werk, kun je een shake nemen met wat noten of visolie om de vertering van het eiwit te vertragen. De combinatie met het vet zal helpen om de vertering te vertragen, en daarmee de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, terwijl ook CCK wordt gestimuleerd, wat een hormoon is dat helpt om je een vol gevoel te geven.

Wat is de beste whey proteïne?

Er zijn verschillende kwaliteiten waar mensen naar kijken wanneer ze een whey proteïne supplement kopen, die variëren van zuiverheid, tot verteerbaarheid, tot of het al dan niet biologisch is, tot gewoonweg de smaak van de proteïne zelf. De belangrijkste kenmerken van een whey eiwit supplement is, dat het een grote hoeveelheid eiwit bevat, heel weinig tot geen kunstmatige zoetstoffen en/of hormonen, al de gunstige componenten van de immunoglobulines, minimum aan lactose, en dat het goed van smaak is.

Al deze factoren in beschouwing genomen, blijkt whey proteïne isolaat je beste keus te zijn omdat het aan al de criteria voldoet. Whey proteïne isolaat heeft grote hoeveelheden eiwit, en minimaal lactose (wat meer zit in WPC). WPI wordt gemakkelijk verteerd en als het koud-gefilterd wordt kan het de meeste immunoglobulines bevatten, die de whey proteïne hydrolisaat meestal mist vanwege de extreme behandeling die het ondergaat. Ook is whey proteïne hydrolisaat niet erg goed van smaak, terwijl je WPI producten kan vinden met minimale kunstmatige zoetstoffen die nog steeds goed smaken.

Whey Proteïne kopen

Bij Bodystore hebben we whey proteïne van diverse merken waaronder de 100% Whey van Stacker2 Europe. Bestel je whey proteïne vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.

Kunnen wij je verder helpen?
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen