Uw winkelmand
Uw winkelmand is nog leeg
» Bekijk uw winkelmandje

Waarom helpen eiwitten bij afvallen

Met de aanhoudende aandacht voor koolhydraatarm eten en Paleo - twee dieeten die bekend staan om een hogere eiwit inname - viert de populariteit van eiwitten of proteine hoogtij. Wanneer je bezig bent met afvallen, vraag je je misschien af waarom eiwitten zo worden geroemd. Helpt het je echt om af te vallen? Dit zijn de belangrijkste redenen waarom eiwitten helpen bij afvallen:

1) Eiwit verzadigt en bespaart calorieën

In het begin van je afslank verhaal, is eiwit belangrijk omdat het je helpt om je langer een voller gevoel te geven. Eiwit in je lichaam vertraagt de vertering en maakt ons meer verzadigd waardoor de kans kleiner is dat we snel weer gaan eten. Als dit in de loop van meerdere dagen gebeurt kunnen je calorie besparingen helpen met afvallen.

2) Het stimuleert de vetverbranding
Je lichaam kan niet effectief vet verbranden als het geen hulp heeft van of koolhydraten of eiwitten. Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.

3) Eiwitten geven geen sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel
Wanneer je bloedsuiker spiegel snel en veel stijgt, leidt dit op den duur tot een verstoring van de vetverbranding als gevolg van een chronisch hoog insuline gehalte. Eiwitten en vetten zorgen dat je bloedsuikerspiegel langzaam een klein beetje stijgt. Eenvoudige of snelle koolhydraten daarentegen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel zeer snel en heel veel stijgt. Snelle koolhydraten zijn alles waar suiker in zit maar ook wit brood, witte pasta of bijvoorbeeld witte rijst. Vandaar dat het zoveel mogelijk beperken van deze snelle koolhydraten en het verhogen van het aandeel hoge kwaliteit eiwitten en gezonde vetten goed is voor mensen die bezig zijn met afvallen.

Wat is de rol van eiwitten, vet en koolhydraten bij het afvallen?

Onze voeding bestaat uit macro voedingsstoffen, micro voedingsstoffen en water. De macro voedingsstoffen (macro = groot) zijn eiwitten, vet en koolhydraten; de micro voedingsstoffen (micro = klein) zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. Macro voedingsstoffen leveren de calorieën die energie leveren, micro voedingsstoffen hebben geen calorieën maar zijn een essentieel onderdeel van onze voeding. Zonder macro voedingsstoffen zouden we dood gaan van de honger, zonder micro voedingsstoffen zouden we dood gaan door verslechtering van onze gezondheid. 

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn essentiële bestanddelen van alle levende organismen. Ze bestaan uit 22 biologische stoffen genaamd aminozuren. Ze leveren de bouwstoffen voor de basis celstructuur van het hart, de hersenen, nagels, haar, organen en huid – in feite voor elke levende cel in ons lichaam. Eiwitten zitten in rood vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren en soja.

Wanneer eiwit wordt afgebroken door vertering is het resultaat 22 groepen aminozuren. Ongeveer 50.000 eiwitten, en meer dan 15.000 enzymen in het menselijk lichaam worden gemaakt van een paar of al deze 22 aminozuren. Alle aminozuren in het eiwit zijn verbonden door peptidebindingen.

Tenminste acht van de 22 aminozuren kunnen niet door het menselijk lichaam gemaakt worden (en worden daarom "essentieel" genoemd). De rest van de aminozuren kunnen door het lichaam worden gemaakt (en worden daarom "niet-essentieel" genoemd). De term "niet-essentieel" is misleidend omdat ALLE aminozuren essentieel zijn voor een gezond en lang leven.

We kunnen voldoende aminozuren binnenkrijgen door voldoende complete eiwitten te eten. Complete eiwitten worden zo genoemd omdat ze alle 8 essentiële aminozuren bevatten die NIET kunnen worden gemaakt door het menselijk lichaam. Het zijn: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine. Jonge kinderen hebben ook extra methionine nodig. Complete eiwitten zitten in dierlijk vlees, zuivel, eieren en soja bonen.

Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam. Naast het bouwen van cellen en herstel van weefsel, vormen ze antilichamen om bacteriën en virussen te bestrijden, zijn deel van het enzym en hormonaal systeem, bouwen nucleoproteïnen (RNA & DNA), transporteren zuurstof door het lichaam en zijn nodig voor spieractiviteit.

Om de rol van eiwitten bij het afvallen te begrijpen moeten we ook kort uitleggen wat koolhydraten en vetten zijn.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn simpel gezegd suikers, welke gewoonlijk worden onderverdeeld in twee soorten: eenvoudig of complex. Eenvoudige koolhydraten zijn dingen als suiker, honing, cake, biscuits en wit brood. Complexe koolhydraten zijn volkoren brood en volkoren ontbijtgranen, bruine rijst, bepaalde groentes, bonen en peulvruchten en bepaald fruit.

Wat zijn vetten?

Vetten worden onderverdeeld in verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten zijn meestal vast bij kamertemperatuur, bijv. vetten in vlees, zuivel, ijs, melk en tropische oliën. Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en bestaan in enkelvoudig of meervoudig verzadigde vorm. Enkelvoudig zijn bijv oliën uit noten, olijven en avocado’s.  Meervoudig zijn bijv. oliën uit sojabonen, lijnzaad, zonnebloem, saffloer alsook vetten die chemisch getransformeerd om ze vast te maken zoals margarine.

Eiwitten, koolhydraten, vetten en insuline

Het belangrijkste om te bedenken is welke effect eiwitten, koolhydraten en vetten op ons lichaam hebben. Of beter gezegd welk effect ze hebben op de insuline productie in ons lichaam. Insuline is essentieel voor het leven, enkele van zijn vele functies zijn de opslag van vet, beheersen van de eetlust, regelen van het vasthouden van water in de nieren en de synthese van cholesterol in de lever.

Het eten van vet heeft weinig effect op je insuline spiegels, en het verlaagt je eetlust. Ook heeft het eten van de juiste soort vetten een gunstige invloed op je hormoon spiegels en op je uiterlijk en je stemming.

Wanneer je koolhydraten eet produceert je lichaam verteringsenzymen die de chemische verbindingen tussen de suiker moleculen afbreken. De moleculen stimuleren de productie van stofwisselingshormonen waaronder insuline en dat is waar de problemen kunnen beginnen. Als onze voeding veel koolhydraten bevat, met name eenvoudige kookhydraten, veroorzaken de grote hoeveelheden glucose een hoge productie van insuline. Dit kan insuline resistentie veroorzaken, waar de lichaamscellen niet meer reageren op de insuline en de alvleesklier meer insuline gaat produceren. Uiteindelijk raakt de alvleesklier uitgeput en ontstaat er een tekort aan insuline. Als dit constant gebeurt kan de opbouw van glucose in het bloed diabetes Type II veroorzaken. Het betekent ook dat het lichaam de glucose niet meer als energie verbrandt maar opslaat als vet! De hoge insuline spiegel vertelt ook een klier in de hersenen, de hypothalamus, om honger signalen uit te zenden. Dus je kan net een maaltijd hebben gegeten en nog steeds honger hebben, er is niets dat deze honger kan stillen.

Het eten van eiwitten produceert een matige hoeveelheid insuline maar produceert ook het hormoon glucagon. Dit hormoon stimuleert het lichaam om vet kwijt te raken door het voor energie te verbranden; het vermindert ook de lichaamseigen productie van cholesterol en stimuleert de nieren om overtollig zout en vocht af te scheiden. Het houdt ook je bloedsuikerspiegel stabiel, en werkt dus tegengesteld aan insuline, wat de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Dus, wat zouden we moeten eten? Recente onderzoeken adviseren 100 gram eiwitten voor vrouwen en 150 gram eiwitten voor mannen. Een uitstekende manier om het grootste deel van je eiwitten binnen te krijgen is door het gebruik van een maaltijdvervangend product met extra eiwitten. Dit is een makkelijke manier om 2/3 van je eiwitten binnen te krijgen en als je het combineert met een derde maaltijd met magere eiwitten (bijv. kip of kalkoen) en laag glycemische groentes (bijv. broccoli, sperziebonen of bloemkool) geeft de ideale voeding om af te vallen, meer energie te krijgen, je cholesterol en bloeddruk te verlagen en mogelijk diabetes Type II te voorkomen. 

Wat is de conclusie van bovenstaande?

Wat we eten in termen van eiwitten, koolhydraten en vetten heeft een belangrijke invloed op onze insulinehuishouding en bloedsuikerspiegel. Een goed functionerende insulinehuishouding en een gelijkmatige bloedsuikerspiegel zijn van het grootste belang om de vetverbranding optimaal te laten verlopen.

Wat zijn de voordelen van eiwitten voor mensen die willen afvallen?
 

1) Eiwitten verhogen de vetverbranding

Het verteren van eiwitten kost meer energie dan de vertering van koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt om de eiwitten te verwerken.  Eiwit heeft een hoog thermisch effect op je lichaam. Thermisch effect is het extra energiegebruik dat nodig is voor het verteren en absorberen van voedsel. Het thermische effect van eiwitten is 20%. Dat wil zeggen dat van 100 kcal aan eiwit (25 gram x 4 kcal) 20 kcal wordt gebruikt voor verwerking.

2) Eiwitten geven langer een verzadigd gevoel

Wanneer je extra eiwitten neemt zal je merken dat je minder honger hebt. Eiwitten geven een vol gevoel zonder veel calorieën te leveren. Eiwitten blijven langer in je maag dus je voelt je sneller vol en voor een langere tijd. Doordat eiwitten lastig te verteren zijn geven ze langer een verzadigd gevoel.

3) Eiwit zorgt voor behoud van spierweefsel

Eiwit is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je vet kwijtraakt, het draagt ook bij aan de instandhouding van je spierweefsel. Je lichaam gebruikt de aminozuren in eiwit om mager spierweefsel te bouwen, wat je niet alleen sterker en strakker maakt maar ook calorieën verbrandt, zelfs wanneer je thuis op de bank zit. Spierweefsel houdt je stofwisseling hoog waardoor je makkelijker energie verbrandt.

4) Eiwit stabiliseert de bloedsuikerspiegel 

Omdat eiwit een goede bron is om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren wordt er minder bloedsuiker aangemaakt. Dit is ook weer een manier om vetopslag tegen te gaan.

Hoge kwaliteit eiwitten zijn belangrijk als je wilt afvallen

De hoeveelheid van hoge kwaliteit eiwitten in je voeding is de belangrijkste factor die invloed heeft op je stofwisseling met een gunstige invloed op gewichtsverlies. Hoge kwaliteit eiwitten helpen ook om je spieren te behouden tijdens het afvallen, je spierkracht en je weerstand te verbeteren, en je insulinehuishouding - welke allemaal bijdragen aan een betere gewichtsbeheersing.

Eiwit bestaat uit verschillende aminozuren. Als het gaat om afvallen zijn de belangrijkste aminozuren de vertakte keten aminozuren, in het bijzonder leucine. Als je voldoende eiwitten binnenkrijgt, vooral eiwitten die rijk zijn aan leucine, gebeurt een aantal zeer interessante dingen die een trage stofwisseling weer op gang kunnen helpen en leiden tot gewichtsverlies.

Een gemakkelijke manier om veel leucine binnen te krijgen, zonder vet, is een hoogwaarde whey eiwit gebruiken. De beste whey eiwitten gebruiken micro filtratie technologie die al de eiwitmoleculen intact laat. Tijdens dit filtratie proces worden verzadigd vet, cholesterol en lactose verwijderd, wat een leucine rijk product oplevert wat gebruikt kan worden om de stofwisseling te verhogen.

Zuivel en vlees zijn de rijkste leucine bronnen. Hüttenkäse en rood vlees staan bovenaan de lijst, andere bronnen zijn melk, kaas, eieren, varkensvlees, vis en kip. Als je rood vlees en zuivelproducten vermijdt, is het moeilijker om veel leucine binnen te krijgen maar niet onmogelijk. Het gebruik van whey eiwit maakt het makkelijk.


« Alles over Eiwit


Eerder besteld
Bestelhistorie
winkelwagen
Artikelen: 0
Totaal: € 0
Winkelmand is leeg