Voeding voor de gewrichten

vis

De voeding die je eet is van invloed op je gezondheid, dus het is essentieel om er een gewoonte van te maken gezond te eten. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die ontstekingen voorkomen, het bindweefsel versterken en een grotere botdichtheid opbouwen, kunnen gewrichten gezond blijven, blessures worden voorkomen en gewrichtspijn op natuurlijke wijze worden verlicht.

Als je gewrichtsontstekingen wilt verminderen en de algehele gezondheid van je gewrichten wilt verbeteren, kunnen voedingsmiddelen het antwoord zijn. Hieronder enkele van de beste ontstekingsremmende voedingsstoffen voor gezonde gewrichten, evenals enkele ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Zaden en noten

Zaden en noten zitten boordevol gezonde Omega-3 vetzuren waarvan bekend is dat ze ontstekingen tegengaan. Goede opties zijn amandelen, walnoten, pijnboompitten, lijnzaad en chiazaad.

Vette vis

Vette vis is ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Naast het verminderen van ontstekingen kunnen deze voedingsstoffen het risico op diabetes, hartziekten en andere gezondheidsproblemen verlagen. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn rijk aan omega-3.

Fruit

Veel fruit soorten bevatten krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Bij ontstekingsreacties kunnen veel vrije radicalen worden gevormd. Bosbessen, veenbessen, aardbeien, bramen, frambozen en zelfs goji bessen staan allemaal bovenaan de lijst van antioxidantrijke vruchten. Tomaten zijn de belangrijkste voedingsbron van de antioxidant lycopeen. Ananassap is rijk aan antioxidanten. Het bevat ook bromelaïne, een groep enzymen die ontstekingen kunnen verminderen.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zijn o.a. spruitjes, bloemkool en broccoli. Broccoli bevat sulforafaan een stof die de afbraak van gewrichtskraakbeen vertraagt door bepaalde enzymen te remmen en ontstekingen te onderdrukken.

Bonen en linzen

Pintobonen, kikkererwten, zwarte bonen, sojabonen en linzen bevatten allemaal anthocyanen, een flavonoïde die helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen. Bonen en linzen zijn ook een geweldige bron van essentiële mineralen, vezels en eiwitten.

Olijfolie

Oliën zoals pindaolie, plantaardige olie en zonnebloemolie kunnen het ontstekingsniveau verhogen. Olijfolie is echter een uitstekende vervanger voor saladedressings of om mee te koken. Het bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, meestal in de vorm van oliezuur en oleocanthal, nutriënten die ontstekingsremmend zijn.

Volle granen

Volle granen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten in de zemelen en de kiem, die op vele manieren ontstekingen tegengaan. Zo onderdrukken fenolverbindingen in volkoren tarwe en volkoren rogge de productie van ontstekingsbevorderende verbindingen. Volle granen zijn gierst, basmati, bruine of wilde rijst, quinoa, amarant, vlas, tarwekorrels, gerst, haver en boekweit.

Wortelgewassen en knoflook

Uien, sjalotten, prei en sjalotten bevatten quercetine, een ontstekingsremmende antioxidant die de effecten van ontstekingschemicaliën in het lichaam beperkt.

Donkere chocolade

Pure chocolade bevat cacao antioxidanten. De belangrijkste soort antioxidanten in cacao zijn flavanolen. Flavanolen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Het belangrijkste is om chocolade te kiezen met een hoog percentage cacao.

Boswellia serrata

Boswellia serrata (Salai/Salai guggul) is een middelgrote tot grote vertakkende boom van de familie Burseraceae (geslacht Boswellia), die groeit in droge bergachtige gebieden van India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Boswellia extract is afkomstig van de gomhars geproduceerd door de Boswellia serrata, inheems in Afrika en Arabië. Je ziet Boswellia serrata tegenwoordig in veel winkels, van speciaalzaken voor gezonde voeding en natuurlijke producten tot online gezondheidswinkels.

Te vermijden ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontstekingen in je lichaam en gewrichtspijn vergroten. Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen die je moet beperken of vermijden zijn:

– Bewerkt voedsel
– Gefrituurd voedsel
– Oliën met veel omega-6 vetzuren of verzadigde vetten (bv soja-, zonnebloem- en maïsolie)
– Suiker en geraffineerde koolhydraten

Categorieën: Gezondheid
Stel je vraag