L-Carnosine
Carnosine (beta-alanyl-L-histidine) is een dipeptide bestaande uit de aminozuren β-alanine en histidine. Het komt in grote hoeveelheden voor in spier- en hersenweefsel.
L-Carnosine kopen?
Carnosine, is een dipeptide bestaande uit de aminozuren β-alanine en histidine en is vanwege dit laatste aminozuur in het bezit van de karakteristieke imidazool-ring. Het komt in grote hoeveelheden voor in spiervezels en hersenweefsel. Carnosine werd ontdekt door de Russische chemicus Vladimir Gulevich. L-Carnosine kopen? L-Carnosine bestel je gemakkelijk en snel op Bodystore.nl. Ma - vr voor 21:00 besteld? Morgen in huis.
Beta alanine en carnosine
Carnosine is behoorlijk prijzig, maar zijn voorloper beta-alanine is dat niet. Beta alanine is een aminozuur dat bij gebruik als supplement kan zorgen voor een verhoging van de carnosine spiegel in je spieren. In experimenten, waarbij proefpersonen acht weken dagelijks vier gram beta-alanine slikten, steeg het carnosine gehalte in de spiercel met meer dan de helft.
De belangrijkste voedselbronnen van carnosine zijn vlees, zoals kalkoen, kip, rundvlees of varkensvlees. Andere dierlijke producten zoals eieren, melk en kaas bevatten carnosine, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Het grootste voordeel van een verhoogde carnosine concentratie in de spier is dat het werkt als een buffer tegen melkzuur.
Beta alanine en histidine worden in de spier opgenomen waar ze worden omgezet in carnosine door een enzym genaamd carnosine synthetase. Gebruik van beta alanine is een effectieve manier om de concentratie carnosine in spierweefsel te verhogen.
Beta-alanine is een natuurlijk voorkomend en daarom niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat gezonde personen de hoeveelheid synthetiseren die nodig is voor een normaal functioneren. In tegenstelling tot de meeste aminozuren, wordt het niet door het lichaam gebruikt om eiwitten te synthetiseren.
In plaats daarvan produceert het samen met histidine de dipeptide carnosine. Carnosine wordt vervolgens opgeslagen in je spieren. Carnosine voorraden in het spierweefsel kunnen aanvankelijk de verzuring afremmen door het gevormde melkzuur te neutraliseren. Carnosine wordt gevormd uit histidine en beta-alanine, waarbij de aanwezigheid van deze laatste de beperkende factor is.
Beta-alanine wordt ook gemaakt tijdens de spijsvertering wanneer een koolstofatoom uit asparaginezuur wordt verwijderd door darmmicroben.
Als er echter geen efficiënte productie via deze routes is of als er onvoldoende inname is via een goed samengestelde voeding, dan kan een bèta-alanine voedingssupplement aan te raden zijn.