De meeste mensen kennen het wel, dat spul waar onder andere energy drank stijf van staat. Je blijft er wakker van, dit komt door de stimulerende werking. Als pure stof is het een wit poeder met een bittere smaak
Functie in de plant
Cafeïne staat ook wel bekend onder de namen coffeïne, theïne, matheïne, mateïne en guaranine. Welke ‘-ine’-naam u er ook op plakt, het is in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt geen chemisch goedje. Het is namelijk plantaardig. Maar een plant heeft toch geen cafeïne nodig om een wakker te blijven achter het stuur of om tot 2 uur ’s nachts door te kunnen werken aan dat hatelijke werkstuk? Klopt helemaal. Waar planten het daarentegen wel voor nodig hebben, is verdediging tegen insectenvraat. Cafeïne verlamt namelijk bepaalde insecten die de plant aanvreten, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken als u denkt aan 15-jarige scholieren die staan te stuiteren na vijf blikken Redbull. Daarnaast voorkomt de aanwezigheid van guaranine, om maar eens een andere titel te gebruiken, in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen gaan groeien. Tenslotte lokt het goedje bijen, waardoor de bevruchting bevorderd wordt.
Hoe cafeïne binnen te krijgen
Complete moestuinen opeten om cafeïne binnen te krijgen, is gelukkig niet nodig. Het zit namelijk in meerdere soorten voeding en drank. Zoals reeds genoemd komt het in grote hoeveelheid voor in energiedrankjes. Andere dranken waar het in relatief hoge mate voorkomt, zijn koffie, thee en niet te vergeten cola. Ook in solide vorm is het binnen te krijgen. Een voorbeeld hiervan zijn chocolade en bepaalde medicijnen. Er zijn zelfs geconcentreerde cafeïne pillen op de markt.
Werking van cafeïne bij de mens
Wij hebben het niet nodig om te voorkomen dat insecten ons aanvreten. Normaliter volstaat een goede douche hiervoor. Er zijn echter eigenschappen die voor ons wel erg handig kunnen zijn. Zo heeft het invloed op de stofwisseling. Cafeïne is dan ook een veel gebruikt ingrediënt in verschillende fat burners. Daarnaast stimuleert het de hartslag en ademhaling. Voor veel mensen het meest relevante argument om cafeïne binnen te krijgen, is echter het oppeppende effect. Men kan er namelijk scherper en opgewekter door raken. Dit kan in meerdere denkbare situaties van pas komen, bijvoorbeeld achter het stuur, in het klaslokaal, op kantoor of op de dansvloer. Het opwekkende effect begint vaak binnen een uur na inname en is na een uur of vijf uitgewerkt.
Nadelen
Een hoop voordelen dus, maar houd het gebruik onder controle. Een te veel kan namelijk leiden tot slapeloosheid, rusteloosheid en aantasting van hart- en bloedvaten. Verder kan het een naar effect hebben op de stoelgang. Tenslotte kan cafeïne verslavend werken. Dit mag dan niet zo problematisch klinken als een heroïneverslaving maar evengoed kan het afkicken zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en ander ontwenningsverschijnselen.
Alles bij elkaar opgeteld heeft cafeïne zowel plus- als minpunten. Dit alles hangt vooral samen met de hoeveelheid. Zoals bij alles in het leven geldt dat het goed is, zolang het niet te is (vooruit, tevreden is de enige optie die positief is). Wat dat betreft geldt voor cafeïne hetzelfde als voor alcohol geldt: geniet, maar drink met mate.
Geschreven door Michel Fransen
De voor- en nadelen van Cafeïne
- 7 sep. 2015
Delen:
Geplaatst in Voeding & Recepten