Wat is caseïne eiwit?

Caseïne is een langzaam verteerbaar melkeiwit . De meeste menselijke consumptie van caseïne is afkomstig van (koe)melk. Caseïne is het onoplosbare deel van de melk, terwijl whey het oplosbare eiwit deel is; ongeveer 80% van het melkeiwit bestaat uit caseïne, de overige 20% bestaat uit whey eiwit. Caseïne, zoals alle eiwitten, is een bron van aminozuren.

Aangezien het afkomstig is van een dierlijke bron bevat het alle essentiële aminozuren die verantwoordelijk zijn voor de eiwitsynthese. Caseïne bevat ook verschillende bioactieve peptiden. Deze peptiden worden gedeeltelijk verteerd in de maag alvorens ze kunnen worden afgebroken tot aminozuren in de darmen om effectief te kunnen worden geabsorbeerd.

Caseïne eiwit geeft langzaam aminozuren af, dus mensen nemen het vaak voor het slapengaan om te helpen bij het herstel terwijl ze slapen.

Caseïne-eiwit wordt langzaam verteerd, terwijl whey-eiwit snel wordt verteerd. Dit is een belangrijk verschil tussen deze twee populaire eiwitten.

Er zijn twee hoofdvormen:

  • • Micellaire caseïne: Dit is de meest populaire vorm en wordt langzaam verteerd.
  • • Caseïne hydrolysaat (Peptopro): deze vorm is voorverteerd en wordt snel geabsorbeerd.

Een maatschep van 33 gram standaard caseïne-eiwitpoeder bevat 24 gram eiwit, 3 gram koolhydraten en 1 gram vet. Het kan ook verschillende micronutriënten (zoals calcium) bevatten, maar de exacte samenstelling is afhankelijk van het merk.

Categorieën: Eiwitten advies
Stel je vraag