Welke soorten eiwitten zijn er?

Er zijn twee hoofdcategorieën (of bronnen) van eiwitten: dierlijk en plantaardig.

Dierlijke eiwitten zijn onder meer:

  • Whey (zuivel)
  • Caseïne (zuivel)
  • Ei
  • Rundvlees
  • Vis, schaal- en schelpdieren
  • Wild en Gevogelte

Plantaardige eiwitten zijn onder meer:

  • Soja
  • Erwten
  • Linzen
  • Noten
  • Spirulina
  • Quinoa
  • Kikkererwten
  • Bruine rijst

Het belangrijkste verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is hun aminozuurprofiel. De meeste dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten, wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. De meeste plantaardige eiwitten worden als onvolledige eiwitten beschouwd, wat betekent dat ze ten minste één essentieel aminozuur missen. Het samen eten van meerdere plantaardige eiwitten kan echter het effect van complete eiwitten creëren.

Dierlijke eiwitten, zoals whey-eiwit, zijn uitgebreid klinisch onderzocht om hun effect op skeletspier- en weefselherstel te bepalen en worden daarom aanbevolen voor atleten en mensen die de spiergezondheid en -massa moeten vergroten, zoals ouderen of postoperatieve patiënten.

Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is whey een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Ten tweede zijn wei-eiwitten overvloedig aanwezig in vertakte aminozuren (BCAA's), een groep van essentiële aminozuren die spiergroei ondersteunen.

Categorieën: Eiwitten advies
Stel je vraag