Guar gum
Guar gom is een verdikkingsmiddel afgeleid van guar bonen die veel wordt gebruikt in diverse baktoepassingen. Het is een verdikkingsmiddel, stabilisator en textuurverbeteraar. Lees verder
Wat is guar gum?
Guargom is een oplosbare vezel gemaakt van de zaden van de guarboon. Het is een voedingsadditief dat wordt gebruikt als bindmiddel, stabilisator, verdikkingsmiddel of verstevigingsmiddel. Het bevat veel oplosbare vezels en weinig calorieën. De guarplant (Cyamopsis tetragonoloba) is een eenjarige plant die vooral wordt gekweekt in Pakistan en in India.Guar gum vs xanthan gum
Guargom is gemaakt van zaden van de guarboon, terwijl xanthaangom wordt gemaakt door bacteriële fermentatie met een bacterie genaamd Xanthomonas Campestris. Over het algemeen is guargom goed voor koude voedingsmiddelen zoals ijs of gebakvullingen, terwijl xanthaangom beter is voor baksels. Xanthaangom is een in water oplosbare gom die bij het bakken wordt gebruikt vanwege zijn verdikkende en stabiliserende eigenschappen. Het wordt vooral gebruikt om een hogere viscositeit te krijgen en als vervanger van gluten in glutenvrij brood. Xanthan gum bindt, neemt vocht op en houdt luchtbelletjes vast.Xanthaangom heeft veel nuttige eigenschappen zoals emulgeren (voor crèmes en glazuur), verdikken (voor taarten), vocht vasthouden (bevroren deeg), viscositeit vergroten (glutenvrije producten en tarwezemel brood) en vocht opnemen (taarten en cakes).