Uw winkelmand
Uw winkelmand is nog leeg
» Bekijk uw winkelmandje

Wat is whey eiwit

Whey eiwit is een vloeibaar bijproduct van kaasproductie die verkocht wordt als een voedingssupplement in eiwitpoeders en eiwitshakes.

Whey eiwit is ook een “compleet eiwit” die snel en makkelijk te verteren is. Wanneer we een eiwitbron eten, gebruikt ons lichaam de 20 aminozuren (de afzonderlijke bouwstenen van “eiwit”) om onze botten, spieren, organen en weefsel in het menselijk lichaam te herstellen. Wanneer een eiwitbron alle 9 essentiële aminozuren bevat, wat aminozuren zijn die je lichaam niet zelf kan aanmaken maar uit voeding moet krijgen, dan wordt die eiwitbron een “compleet eiwit” genoemd. Voedingsmiddelen als vlees, zuivel, eieren en zeldzame plantaardige eiwitten zoals quinoa zijn complete eiwitten. Anderzijds, de meeste groentes, rijst en zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn geen complete eiwitten omdat ze een of meer essentiële aminozuren missen.

Whey Excellent bestellen?

Niet alleen hebben voedingsmiddelen verschillende aminozuurprofielen, maar de mate waarin het eiwit door het lichaam wordt opgenomen kan variëren. Van de verschillende maatstaven voor eiwit opname is de Biologische Waarde (BW) een van de populairste. Whey eiwit heeft de hoogst mogelijke score met een Biologische Waarde van 100. Dit betekent dat whey eiwit al de aminozuren bevat die nodig zijn om een compleet eiwit te maken en heel makkelijk verteerd wordt door je lichaam.

Whey eiwit voordelen

Hoewel geen enkel supplement volwaardige, natuurlijke, onbewerkte voeding kan vervangen, kan whey eiwit nuttig zijn voor mensen met een zeer drukke levensstijl als een aanvulling op hun normale voeding.

De voordelen van een hoge kwaliteit whey eiwit supplement varieert van puur esthetisch tot het behoud van gezondheid. Hier is een korte lijst met voordelen van het gebruik van een whey eiwit supplement.

- Gewichtsverlies
- Draagt bij aan het vergroten van spiermassa
- Verhoging van glutathion waardes (de belangrijkste in water oplosbare anti-oxidant van je lichaam)
- Verlaging van triglycerides
- Verlaging van totaal cholesterol en verhoging HDL (goed cholesterol)
- Ondersteuning van het immuunsysteem
- Vergroting van power bij sport
- Kortere hersteltijd en vermindering van symptomen van over-training

Specifieke aminozuren worden om specifieke redenen door je lichaam gebruikt. Bijvoorbeeld, whey eiwit is rijk aan Branched-Chain Amino Acids oftewel vertakte keten aminozuren (BCAA aminozuren), wat 3 van de 9 essentiele aminozuren zijn die van speciaal belang zijn voor spier herstel en behoud. Zowel in training als in herstel van training, zal je lichaam een kleine hoeveelheid aminozuren (1-5%) voor energie afbreken en de specifieke aminozuren die je lichaam gebruikt zijn de BCAA’s. Hoewel dit een klein percentage is, zal je lichaam spieren afbreken om deze BCAA’s te krijgen. Door je lichaam te voorzien van een grote hoeveelheid BCAA’s, behoudt je lichaam je spieren, terwijl het specifieke aminozuur leucine in feite de eiwitsynthese stimuleert.

Dit betekent dat leucine een signaal naar je lichaam stuurt om de opslag van aminozuren te vergroten en de manier waarop je lichaam dit voornamelijk doet is door het opbouwen van spieren.

Dus als je probeert spieren aan te zetten, is het hebben van voldoende BCAA’s essentieel voor zowel het behouden van spieren als het stimuleren van extra spiergroei. Als je je calorieen verlaagt en probeert gewicht kwijt te raken, wordt het behoud van spieren zelfs nog belangrijker en helpen BCAA’s je om spierverlies te voorkomen terwijl het tegelijkertijd helpt om vet kwijt te raken.

Een ander groot voordeel van whey eiwit is dat whey de glutathion productie verhoogt. Hoewel je misschien hebt gehoord over Vitamine C of Vitamine E als zijnde anti-oxidanten, is glutathion wat je lichaam voornamelijk gebruikt als anti-oxidant om vrij radicalen te vangen, wat het een van de belangrijkste stoffen in je lichaam maakt. Glutathion wordt gemaakt van drie aminozuren; cysteïne, glutaminezuur en glycine. Het aminozuur wat de productie van glutathion begrensd is over het algemeen het aminozuur cysteïne. Het wordt aangenomen dat de relatieve grote hoeveelheid cysteïne in whey de glutathion productie verhoogt.

Als je kijkt naar de lijst voordelen hierboven, worden de meeste van deze voordelen over het algemeen toegeschreven aan de stijging van de glutathion productie.

Whey eiwit nadelen?


In het algemeen hebben de meeste nadelen van whey gebruik te maken met vertering, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, kramp en vermoeidheid. Geen van deze nadelen worden beschouwd als gevaarlijk, maar meer als vervelende bijwerkingen.

Het meeste onderzoek heeft laten zien dat als je last hebt van een van deze symptonen, ze waarschijnlijk te wijten zijn aan of de lactose of de zoetstoffen dan aan de whey eiwit zelf. Dat gezegd hebbende zijn er meerdere methodes van whey productie zoals ion-exchanged die kunnen beïnvloeden hoe goed je lichaam de eiwit kan aanwenden, wat leidt tot onjuiste vertering van de whey zelf.

De grootste angst over whey gebruik is dat teveel eiwit “slecht is voor de nieren”. Maar onderzoek heeft laten zie dat dit helemaal niet waar is bij gezonde mensen. Voor mensen met nierziekte, kan een eiwitrijke voeding reeds bestaande condities verergeren. Gezonde mensen, zonder nierziekte hoeven zich geen zorgen te maken over hoger eiwit gebruik.

Wat gebeurt met hogere eiwit inname is dat je lichaam zich aanpast aan de toename in eiwit door het verhogen van de glomerulaire filtratiesnelheid (wat betekent dat meer vloeistof langs je nieren gaat en er een verhoogde urine productie is).

Whey eiwit soorten

Als je ooit een whey eiwit supplement bent gaa kopen, heb je je misschien een beetje verward gevoeld door de verschillende types en je afgevraagd waarom het ene merk zo duur is en het andere zo “betaalbaar”. We zullen hieronder ingaan op de belangrijkste soorten whey eiwit.

Er zijn drie hoofd soorten whey eiwit: (1) whey eiwit concentraat, (2) whey eiwit isolaat en (3) whey eiwit hydrolysaat. De verschillen tussen deze drie komen neer op hoe zeer de proteine behandeld is en dus de hoeveelheid eiwit die aanwezig is zonder de andere bestanddelen van zuivelproducten zoals vet, lactose (melksuiker) en verschillende immunoglobulines.

1. Whey Proteine Concentraat (WPC) is over het algemeen de goedkoopste van de drie en heeft de laagste hoeveelheid eiwit per 100 gram van deze drie soorten. Ondanks dat het de laagste eiwit hoeveelheid bevat, heeft het nog steeds een zeer hoog percentage, wat gemiddeld varieert van 55-89%. De andere 11-45% bestaat uit vet, lactose en bevat grotere hoeveelheden van immuun-verhogende peptides zoals alpha-lactalbumine en immunoglobulines.

2. Whey Proteine Isolaat (WPI) bevat gemiddeld 95% van z’n gewicht aan eiwitten, met minimaal lactose en vet. Dit is duurder dan concentraat en er zijn verschillende filtratie methodes die veel van de gunstige kwaliteiten van de concentraat kunnen houden, hoewel dit meestal meer kost.

3. Whey Proteine Hydrolysaat (WPH) is een verder afgebroken eiwit die snel verteert in het lichaam en bevat ongeveer 99% van zijn gewicht aan eiwitten. Dit is de duurste van de drie en in het algemeen de slechtst smakende.

Wanneer whey eiwit gebruiken?

Omdat whey eiwit snel verteerd wordt, is de ideale tijd om enkel whey eiwit te nemen binnen 30 tot 60 minuten na een krachttraining workout. Op een andere tijd wil je de vertering van de proteine langzamer maken door het met ander voedsel te eten. Bijvoorbeeld, als je extra eiwit bij je ontbijt wilt, maar geen eieren wilt, kun je de whey eiwitpoeder toevoegen aan wat havermout, in verschillende pannenkoeken recepten.

Anderzijds, als je op zoek bent naar een snelle snack op je werk, kun je een shake nemen met wat noten of visolie om de vertering van de eiwit te vertragen. De combinatie met het vet zal helpen om de vertering van de eiwit te vertragen, en daarmee de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, terwijl ook CCK wordt gestimuleerd, wat een hormoon is dat helpt om je een vol gevoel te geven.

Wat is de beste whey eiwit?

Er zijn verschillende kwaliteiten waar mensen naar kijken wanneer ze een whey eiwit supplement kopen, die varieren van zuiverheid, tot verteerbaarheid, tot of het al dan biologisch is, tot gewoonweg de smaak van de proteine zelf. De belangrijkste kenmerken van een whey eiwit supplement is dat het een grote hoeveelheid eiwit bevat, heel weinig tot geen kunstmatige zoetstoffen en/of hormonen, al de gunstige componenten van de immunoglobulines, minimum aan lactose, en dat het goed van smaak is.

Al deze factoren in beschouwing genomen, blijkt whey eiwit isolaat je beste keus te zijn omdat het aan al de criteria voldoet. Whey eiwit isolaat heeft grote hoeveelheden eiwit, en minimaal lactose (wat meer zit in WPC). WPI wordt gemakkelijk verteerd en als het koud-gefilterd wordt kan het de meeste immunoglobulines bevatten, die de whey eiwit hydrolisaat meestal mist vanwege de extreme behandeling die het ondergaat. Ook is whey eiwit hydrolisaat niet erg goed van smaak, terwijl je WPI producten kan vinden met minimale kunstmatige zoetstoffen die nog steeds goed smaken.


« Alles over Whey


Eerder besteld
Bestelhistorie
winkelwagen
Artikelen: 0
Totaal: € 0
Winkelmand is leeg