Sluiten
Cookiemelding
Deze website gebruikt cookies om bepaalde functies mogelijk te maken en het aanbod te verbeteren. Indien u verder surft gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie.

 

Uw winkelmand
Uw winkelmand is nog leeg
» Bekijk uw winkelmandje

Vitamines informatie

Vitamines zijn chemische verbindingen die in voeding aanwezig zijn en via dit voedsel in ons lichaam terecht komen. We hebben vitamines nodig om gezond te blijven, maar ook voor de groei, het herstel en het functioneren van het lichaam. Verder zijn ze heel belangrijk voor de vorming van enzymen, stoffen die een grote rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam. Zonder enzymen vindt er geen stofwisseling plaats en zijn verbranding en levering van energie niet mogelijk. Een chronisch tekort aan één of meer vitamines kan dan ook leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.

Top 5 vitamine merken

NOW Foods

Jarrow Formulas

Doctor's Best

Natrol

Natures Aid

Het lichaam kan een aantal vitamines zelf aanmaken (zoals vitamine K) maar de meeste krijgt men via de voeding binnen. Er zijn twee soorten vitamines: de wateroplosbare en de vetoplosbare vitamines. Vitamine A, D, E, en K zijn in vet oplosbare vitamines. Vitamine C en de B vitamines zijn in water oplosbare vitamines. De in vet oplosbare vitamines zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen door de lichaamscellen worden opgenomen en opgeslagen. De in water oplosbare vitamines, die vooral in het vocht van voedingsmiddelen zitten, kunnen niet worden opgeslagen en moeten dus dagelijks worden aangevuld. Een teveel aan in water oplosbare vitamines verlaat ons lichaam via de urine. Een uitzondering op deze regel is vitamine B12.

Tegenwoordig bevat onze voeding steeds minder vitamines. De verarming van de landbouwgrond, de industriële voorbewerking van voedingsmiddelen en de onnatuurlijke bereidingswijze zijn daar o.a. de oorzaak van. Tijdens frituren, bakken, koken en braden gaan er immers veel vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen verloren. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt, dat iedere Nederlander wel een tekort aan één of meerdere vitamines in het lichaam heeft. Dus ook personen die elke dag goed uitgebalanceerde maaltijden nuttigen.

De belangrijkste feiten op een rijtje: In alle leeftijdsklassen is de inname van de vitamine A, vitamine B1 en vitamine B2 zeer gebrekkig. Veel mannen en vrouwen van 22 tot 50 jaar hebben een chronisch tekort aan vitamine D. Het dagelijks gebruik van een uitgebalanceerd multi-vitamine preparaat is een goede gewoonte.

Vitamine A (Retinol)
Vitamine A vervult een belangrijke functie in het celvernieuwingsproces van het lichaam. Deze voedingsstof helpt bij de opbouw van botweefsel, eiwitten en groeihormoon. Vitamine A is ook verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, tanden, tandvlees, botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Vitamine A is bovendien essentieel voor het gezichtsvermogen. Vitamine A versterkt de weerstand van het lichaam. Verder is vitamine A één van de primaire anti-oxidanten. In dierlijk voedsel komt vitamine A voor in melk, boter, kaas, eieren, lever, levertraan, haring, heilbot, leverworst en paté. In plantaardig voedsel komt vitamine A voor in appels, boerenkool, wortelen, maïs, broccoli, spinazie, abrikozen en palmolie.

Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 heeft vele functies in het menselijk lichaam. Het is onder andere nodig voor het verwerken van koolhydraten en vetzuren tot energie en is essentieel voor het functioneren van zenuwcellen en hart.

Vitamine B1 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, melk, gevogelte en eieren. Vitamine B1 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in biergist, graanproducten, aardappelen, aubergine, ongepelde rijst, ananas, cashewnoten, kidneybonen en melasse

Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B2 is nodig om aminozuren en vetten om te zetten, om vitamine B6 en foliumzuur te activeren en koolhydraten om te zetten in ATP, onze lichaamsbrandstof. Het werkt als co-enzym in oxidatiereacties. Het is belangrijk voor een gezonde huid en gezonde ogen. Het speelt waarschijnlijk een rol in de bescherming van de ogen voor de zon. Tekorten in het lichaam komen nauwelijks voor.

Vitamine B2 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, kip, melk, kaas, eieren, ingeblikte sardines en zalm. Vitamine B2 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in appels, biergist, graanproducten, taugé, groene bladgroenten, koolsoorten, aubergine, walnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, melasse en sojamelk.

Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B3 speelt een grote rol in het verkrijgen van energie uit voedsel. Bovendien is het belangrijk voor het zenuwstelsel en de vertering. Vitamine B3 is nodig bij het verwerken van alcohol. Er zijn twee soorten van vitamine B3: niacine (oftewel nicotinezuur), wat vaatverwijdend werkt, en niacinamide (oftewel nicotinamide), wat niet vaatverwijdend werkt. Hierdoor kan niacine een tijdelijk rode verkleuring van de huid veroorzaken.

In dierlijk voedsel komt deze vitamines voor in vlees, gevogelte, heilbot en tonijn (in water). In plantaardig voedsel komt deze stof voor in biergist, zemelen, pinda's, tomatenpuree, zilvervliesrijst, graanproducten en cashewnoten.

Vitamine B5 (Panthotheenzuur)
Vitamine B5 is betrokken bij de cyclus van Krebs (energieproductie) en maakt de neurotransmitter acethylcholine. Het is ook essentieel voor de productie en het transport van energie uit vetten. Synthese van cholesterol, noodzakelijk voor de synthese van vitamine D en hormonen hangt af van panthotheenzuur. Het activeert de bijnierschors.

Vitamine B5 vind je terug in dierlijk voedsel zoals vlees, runderlever, kip, eieren, melkpoeder en zalm. Plantaardig vind je Vitamine B5 terug in biergist, zemelen, noten, graanproducten, avocado, groene groenten, paddenstoelen en pinda's.

Vitamine B6 (Pyridoxine)
Vitamine B6 is de voornaamste vitamine nodig voor het verwerken van aminozuren - de bouwstenen voor eiwitten en hormonen. Vitamine B6 helpt de aminozuren te ontleden en speelt ook een voorname rol bij de aanmaak van serotonine, melatonine en dopamine. Vitamine B6 werkt verder mee in de aanmaak van diverse neurotransmitters en is dus noodzakelijk voor een goede stemming en zenuwen. Is essentieel voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Samen met vitamine B12 en foliumzuur, speelt vitamine B6 een grote rol in het metabolisme van homocysteine. Vitamine B6 kan een normale en regelmatige menstruatie bevorderen en helpen bij ongemakken voorafgaand aan de menstruatie.

Vitamine B6 komt in dierlijk voedsel onder anders voor in vis, vlees, kip en eieren. Vitamine B6 komt in plantaardig voedsel onder anders voor in aardappelen, graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen, avocado, melasse en zonnebloempitten.

Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine B11 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en het goed functioneren van de darmen. Het is essentieel voor DNA synthese, DNA zorgt ervoor dat de celdeling goed plaatsvindt ook die in het ongeboren kind, ook bij het vormen van het zenuwstelsel van een foetus. Samen met vitamine B12 en B6, speelt foliumzuur een grote rol in het metabolisme van homocysteine.

Vitamine B11 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in eieren, oesters, zalm en melk. In plantaardig voedsel vind je deze vitamines onder andere terug in broccoli, bruinbrood, tomaten in blik, spinazie, biergist, noten, spinazie en spruitjes.

Vitamine B12 (Cobalamine)
Vitamine B12 is nodig voor DNA synthese, de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel. Samen met vitamine B6 en foliumzuur, speelt vitamine B12 een grote rol in het metabolisme van homocysteine. Veganisten (vegetariërs die geen enkel product van dierlijke oorsprong, inclusief eieren en melk, gebruiken) en mensen met malabsorptie (voornamelijk senioren) lopen risico tekorten te ontwikkelen.

Vitamine C (L-Ascorbinezuur)
Vitamine C is één van de allerbelangrijkste micro-voedingsstoffen voor de mens. Behalve als een sterke anti-oxidant (beschermer van weefsels), is deze stof ook van belang bij diverse stofwisselingsprocessen en bij het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen, belangrijk voor huid en voor herstel van weefsels en botten. Het verhoogt de opname van ijzer en versterkt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine C een essentiële rol bij het instandhouden en bevorderen van de weerstand. Aangezien de mens, in tegenstelling tot planten en vrijwel alle dieren, niet zelf vitamine C kan aanmaken, moeten we ervoor zorgen dat we dagelijks voldoende van deze belangrijke stof binnenkrijgen. Met name de rokers en drinkers onder ons moeten hierop letten, aangezien tabaks- en alcoholgebruik enorme hoeveelheden zogenoemde vrije radicalen produceert, die onder meer door vitamine C worden geneutraliseerd.

Vitamine C komt o.a. voor in citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel en aardappelen.

Vitamine D (Colecalciferol)
Vitamine D verschilt van de andere vitamines omdat het lichaam dit wel kan aanmaken en wel onder de invloed van zonlicht. De meest belangrijke rol is het op een goed niveau houden van de bloedspiegels van calcium, wat gebeurt doordat vitamine D calcium uit het voedsel haalt en het verlies aan calcium via de urine beperkt. Hierdoor blijft de calcium in het lichaam en is minder suppletie nodig. Indien noodzakelijk haalt vitamine D zelfs calcium uit de botten ten behoeve van het bloed, iets wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de botten. Vitamine D speelt ook een rol bij de weerstand en immuniteit en bij de vorming van bloedcellen. Het helpt cellen 'differentiëren'. Het is ook betrokken bij de regulatie van de hartslag. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei.

Vitamine D komt voor in haring, levertraan, ingeblikte sardines, garnalen, makreel, melk.

Vitamin E (Tocoferol)
Vitamine E is een sterke vetoplosbare anti-oxidant. Het beschermt in het bijzonder celmembranen en andere vetoplosbare delen van het lichaam tegen vrije radicalen. Het verbetert de bloedcirculatie en is nodig voor zenuwen, spieren en rode bloedcellen. Bovendien draagt vitamine E bij aan gezonde huid en haren.

Vitamine E komt in dierlijk voedsel voor in margarine, boter, eieren, heilbot, garnalen. Vitamine E komt in plantaardig voedsel voor in tarwekiemolie, amandelen, noten, pinda's, broccoli, spinazie.

Vitamine K (Phylloquinon)
Vitamine K is nodig voor de botopbouw en de klontering van het bloed, in beide gevallen doordat het helpt bij het transport van calcium in het lichaam. Vitamine K wordt door het lichaam zelf aangemaakt en een tekort is zeldzaam.

In dierlijk voedsel komt vitamine K o.a. voor in lever, kaas, eieren, boter, mager vlees. In plantaardig voedsel komt deze vitamine o.a. voor in bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee.

Biotine
Vitamineachtige stof die behoort tot het B-complex. Nodig voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten. Biotine is ook nodig voor een goede conditie van de huid en de haren. Voorkomt grijze haren en helpt tegen haarverlies.

Deze stof komt in dierlijk voedsel voor in eieren, melk, vlees, vis en lever. In plantaardig voedsel komt deze stof voor in noten, pindakaas, zilvervliesrijst, biergist, sojabonen en champignons.

Inositol
Inositol is een B-vitamine achtige, nodig voor celmembranen. Het beïnvloedt zenuwtransmissie en helpt bij het transporteren van vetten in het lichaam. Inositol is essentieel voor de groei van haar.

 


« Alles over Vitamines


Eerder besteld
Bestelhistorie
winkelwagen
Artikelen: 0
Totaal: € 0
Winkelmand is leeg