Uw winkelmand
Uw winkelmand is nog leeg
» Bekijk uw winkelmandje

Vitamines

Vitamines zijn organische voedingsstoffen die alleen voorkomen in levende dingen, d.w.z. planten en dieren. Ze zijn onmisbaar om het lichaam goed te laten functioneren, voor groei, energie en voor algemene gezondheid. Op een paar uitzonderingen na kan het lichaam niet zelf vitamines aanmaken. Ze moeten worden verkregen uit de voeding of voedingssupplementen. Sommige mensen denken dat vitamines voeding kunnen vervangen maar dat is onjuist. Vitamines kunnen niet worden opgenomen zonder dat we ook voedsel tot ons nemen. Daarom kun je ze het beste bij een maaltijd nemen.

Top Merken Vitamines

NOW Foods

Jarrow Formulas

Doctors Best 

Natrol

Vitamine A

Vitamine A zorgt ervoor dat de lichaamscellen normaal gereproduceerd worden. Het bevordert ook de weerstand en is nodig voor de vorming van bepaalde hormonen. Vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen en gezonde botten, tand ontwikkeling, gezonde huid, haar en slijmvlies.

Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn lever, vis en boter.

Vitamine B1(thiamine)

Vitamine B1 / thiamine is belangrijk bij de energie productie. Het helpt de lichaamscellen om koolhydraten in energie om te zetten. Het is ook essentieel voor het functioneren van het hart, spieren en zenuwstelsel.

De belangrijkste bronnen van vitamine B1 zijn varkensvlees en graanproducten.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 / riboflavine is nodig om aminozuren en vetten om te zetten, om vitamine B6 en foliumzuur te activeren en koolhydraten om te zetten in ATP, onze lichaamsbrandstof. Het werkt als co-enzym in oxidatiereacties. Het is belangrijk voor een gezonde huid en gezonde ogen. Het speelt waarschijnlijk een rol in de bescherming van de ogen voor de zon

Belangrijke bronnen van vitamine B2 zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 / niacine is van belang voor het functioneren van het verteringssysteem, huid en zenuwen. Het is ook belangrijk voor het omzetten van voedsel in energie.

Vitamine B3 komt voor in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 / pantotheenzuur is essentieel voor de stofwisseling van voedsel en bij de vorming van hormonen en (goed) cholesterol.

Vitamine B5 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor: vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 / pyridoxine speelt een rol in de vorming van antilichamen in het immuunsysteem. Het is essentieel voor het zenuwstelsel en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Het is ook nodig voor de chemische reacties van eiwitten. Des te hoger de eiwit inname, des te groter de behoefte aan vitamine B6.

Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Folaat en foliumzuur zijn beide vormen van B11. Folaat komt van nature voor in vers voedsel, terwijl foliumzuur de synthetische vorm is zoals die voorkomt in supplementen. Je lichaam heeft folaat nodig om rode bloedcellen te produceren, alsook bestanddelen van het zenuwstelsel. Het helpt bij de vorming van DNA en instandhouding van een normale hersenfunctie, en is een essentieel onderdeel van spinale vloeistof. Foliumzuur is essentieel voor een goede celgroei en ontwikkeling van het embryo. Daarom is het belangrijk voor een vrouw om voldoende folaat/foliumzuur in haar lichaam te hebben voor en tijdens de zwangerschap.

Vitamine B11 komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten

Vitamine B12

Net als de andere B vitamines, is vitamine B12 belangrijk voor de stofwisseling. Het helpt bij de vorming van de rode bloedcellen en bij het functioneren van het centrale zenuwstelsel.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, gevogelte, vis en eieren.

Vitamine C

Vitamine is een van de belangrijkste vitamines. Het speelt een belangrijke rol als antioxidant, beschermt lichaamsweefsel tegen de schade van oxidatie. Antioxidanten beschermen je cellen tegen de effecten van vrije radicalen, wat potentieel schadelijke bijproducten zijn van de stofwisseling van het lichaam. Vrije radicalen kunnen celbeschadiging veroorzaken die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en kanker.

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels.

Vitamine D

Vitamine D staat bekend als de “zon vitamine” omdat het door het lichaam wordt aangemaakt nadat het is blootgesteld aan zonneschijn. Tien tot vijftien minuten zonneschijn drie keer per week is voldoende om de behoefte van het lichaam aan vitamine D te produceren.

Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam omdat het de opname van calcium en magnesium, die essentieel zijn voor de normale ontwikkeling van gezonde tanden en botten bevordert. Het helpt ook om voldoende calcium en fosfor in het bloed te onderhouden.

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht.

Vitamine E

Net als vitamine C, speelt vitamine E een belangrijke rol als antioxidant, en beschermt daardoor lichaamsweefsel tegen de schade van oxidatie. Het is belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen en het gebruik van vitamine K. Veel vrouwen gebruiken het ook om rimpels helpen verminderen en moeders gebruiken het om kleine wondjes te genezen zonder litteken vorming.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieet halvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Vitamine K

Vitamine K is in vet oplosbaar en speelt een cruciale rol bij de bloedstolling. Het reguleert calcium spiegels in het bloed en activeert tenminste 3 eiwitten die betrokken zijn bij de gezondheid van de botten.

Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.

MINERALEN

Mineralen zijn elementen die uit de bodem komen en niet kunnen worden gemaakt door levende dingen, zoals planten en dieren. Maar planten, dieren en mensen hebben mineralen nodig om gezond te zijn. Planten nemen mineralen op uit de bodem, en dieren krijgen hun mineralen van de planten of andere dieren die ze eten. De meeste mineralen in de menselijke voeding komen rechtstreeks uit planten, zoals groenten en fruit of indirect uit dierlijke bronnen. Mineralen kunnen ook aanwezig zijn in drinkwater, maar dit is afhankelijk van waar je woont, en wat voor soort water je drinkt (flessen- of kraanwater). Mineralen uit plantaardige bronnen kunnen ook variëren van plaats tot plaats omdat het mineraalgehalte van de bodem varieert afhankelijk van de plaats waar de plant is gekweekt.

Calcium

Calcium reguleert de opname van voedingsstoffen via de celwanden. Zonder calcium zouden je spieren niet goed samentrekken, je bloed niet stollen en je zenuwen geen boodschappen doorgeven.

Als je niet genoeg calcium krijgt uit je voeding, haalt je lichaam automatisch de benodigde calcium uit je botten. Als je lichaam over een periode van jaren meer bot blijft afbreken dan het vervangt om voldoende calcium te krijgen, zullen je botten zwak worden en gemakkelijk breken.

Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.

Koper

Koper is betrokken bij de opname, opslag en stofwisseling van ijzer en de vorming van rode bloedcellen. Het helpt ook om zuurstof aan het lichaam te leveren.

Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten.

Jodium

Jodium helpt bij het reguleren van de energieproductie en lichaamsgewicht en bevordert een gezonde groei. Het bevordert ook gezond haar, nagels, huid en tanden.

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Toegevoegd jodium zit in keukenzout en brood.

IJzer

Het grootste risico op een ijzertekort lopen zuigelingen, meisjes in de pubertijd en zwangere vrouwen. IJzertekort in zuigelingen kan leiden tot verminderde leercapaciteit en gedragsproblemen. Het kan ook het immuunsysteem beïnvloeden en zwakte en vermoeidheid veroorzaken.

Om de opname van ijzer te verbeteren eet je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C op hetzelfde moment dat je ijzer-bevattende voedingsmiddelen eet.

IJzer is een belangrijk onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het zuurstoftransport van de longen naar de cellen. Daarnaast ondersteunt ijzer het imuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.

IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.

Magnesium

Magnesium is nodig voor botten, eiwit, nieuwe cellen maken, B vitamines activeren, zenuwen en spieren ontspannen, bloedstolling, in bij de energieproductie.

Magnesium is essentieel voor de aanmaak en afgifte van insuline. Magnesium helpt ook bij de opname van calcium, vitamine C en kalium.

Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, nervositeit, slapeloosheid, hartproblemen, hoge bloeddruk , osteoporose, spierzwakte en krampen.

Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten en vlees.

Mangaan

Mangaan is nodig voor een goede opbouw van botten, kraakbeen en bindweefsel. Daarnaast is mangaan betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, aminozuren, cholesterol en glucose.

Mangaan komt voor in granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee.

Fosfor

In combinatie met calcium is fosfor noodzakelijk voor de vorming van botten en tanden en van de de zenuwcellen.

Fosfor komt na calcium het meeste voor in het lichaam.

Melk, vis, vlees en brood bevatten relatief veel fosfor.

Kalium

Kalium is betrokken bij de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Kalium zit vooral in groente en fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten.

Selenium

Selenium maakt deel uit van verschillende enzymen die noodzakelijk zijn om het lichaam goed te laten functioneren. In het algemeen werkt selenium als een antioxidant die samenwerkt met vitamine E. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.

Selenium komt o.a. voor in eieren, orgaanvlees, mosselen, kreeft, garnalen, volkorenbrood, zilvervliesrijst, champignons, noten en groenten.

Natrium

Natrium ('zout') is nodig bij het reguleren van de bloeddruk en het bloedvolume. Het helpt de vochtbalans in het lichaam te reguleren. Natrium helpt ook bij het goed functioneren van spieren en zenuwen.

Veel mensen krijgen veel meer natrium binnen dan ze nodig hebben wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.
De belangrijkste bronnen van zout in de Nederlandse voeding zijn brood, vleesproducten en kaas. Ook zit er veel zout in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks.

Zink

Zink is belangrijke in een aantal kern activiteiten, variërend van eiwit en koolhydraten stofwisseling tot het immuunsysteem, wondgenezing, groei en gezichtsvermogen.

Ernstig tekort kan bijdragen aan groeistoornissen. Tekort kan soms zichtbaar zijn in witte vlekken op de nagels.

Zink komt vooral voor in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst. 

Het Amerikaanse topmerk Nature's Way heeft een zeer uitgebreid assortmiment natuurlijke vitamines en kruiden.





 

Bekijk alle artikelen over: Vitamines


Eerder besteld
Bestelhistorie
winkelwagen
Artikelen: 0
Totaal: € 0
Winkelmand is leeg