Filteren

Jodium (uit Kelp)

Kelp is een natuurlijke bron van jodium. Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Lees verder

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Kelp 325mcg natuurlijke jodium (250 veggie caps)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    100%
    € 15,99
  2. Kelp 150 mcg natuurlijk jodium (200 tabletten)

    Op voorraad

    0 beoordelingen
    € 14,90 € 13,41
  3. Potassium plus Iodine (180 tabletten)

    Op voorraad

    0 beoordelingen
    € 14,90
per pagina

Wat is Jodium?

Jodium is een mineraal dat in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te maken. Deze hormonen regelen het metabolisme van het lichaam en vele andere belangrijke functies. Het lichaam heeft ook schildklierhormonen nodig voor een goede bot- en hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap en de kindertijd.

Wat doet jodium?

Jodium speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de schildklier. Je schildklier, die zich aan de voorkant van je nek bevindt, helpt bij het reguleren van de van productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Om schildklierhormonen te maken, neemt je schildklier in kleine hoeveelheden jodium op. Zonder jodium kan de productie van schildklierhormoon afnemen. Een traag werkende schildklier kan leiden tot een aandoening die hypothyreoïdie wordt genoemd.

Je kunt voldoende jodium uit je voeding halen door voedingsmiddelen te eten als Zeewier, Kelp, Kabeljauw of Zeewolf. Je kunt het mineraal ook binnenkrijgen door je eten op smaak te brengen met Jodiumzout (zoals JOZO).

Hoewel jodium de algehele gezondheid van de schildklier bevordert, kan te veel jodium een ​​negatief effect hebben op de schildklier. Daarom mag je geen jodiumsupplementen nemen zonder het advies van je arts.

Jodium in de voeding

Jodium komt van nature maar in weinig producten voor, in zeevis, zuivelproducten, eieren en zeewier. In Nederland was een jodiumtekort daardoor lange tijd een probleem. Daarom heeft de overheid ervoor gekozen jodium toe te voegen aan keukenzout en aan bakkerszout, dat wordt gebruikt voor het bakken van brood (bron: Voedingscentrum). Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, lopen het risico op een jodiumtekort.

Aanvaardbare bovengrens

Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier.

Voor een veilige inneming van jodium zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2006) de volgende bovengrenzen vastgesteld:

  • 200 microgram per dag voor kinderen van 1-3 jaar
  • 250 microgram per dag voor kinderen van 4-6 jaar
  • 300 microgram per dag voor kinderen van 7-10 jaar
  • 450 microgram per dag voor kinderen van 11-14 jaar
  • 500 microgram per dag voor kinderen van 15-17 jaar
  • 600 microgram per dag voor volwassenen

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) hanteert een lagere aanvaardbare bovengrens voor jodium, namelijk 500 microgram per dag voor volwassenen, en adviseert de additionele inname van jodiumrijke producten te beperken tot 200 microgram per dag en 100 microgram uit supplementen.

Jodium (uit Kelp) kopen

Bij Bodystore vind je een breed aanbod verstandig gedoseerde Jodiumtabletten of kelptabletten van de hoogste kwaliteit. Bestel je Jodiumtabletten vandaag nog bij Bodystore. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, dan heb je je bestelling de volgende al dag in huis.

Stel je vraag
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen