Pistachenootjes zijn slank en heel gezond!

  • 3 feb 2017

De Amerikanen noemen het groene pistache nootje ‘the skinny nut’, oftewel ‘het magere nootje’. Ze hebben gelijk, want pistachenoten bevatten bijzondere, waardevolle voedingstoffen. Daarnaast helpen ze je ook aan een gezond gewicht. Wie af wil vallen kan dan ook zonder schuldgevoel dagelijks een kleine (!) portie pistachenootjes ‘snoepen’.

Slank nootje

Pistachenootjes bevatten in verhouding met andere noten minder calorieën. 100 gram pistachenoten leveren 606 kilocalorieën. 100 gram pecannoten leveren 717 calorieën en eenzelfde hoeveelheid macademia noten maar liefst 733 calorieën. Er zitten zo ongeveer 30 pistachenoten in 100 gram, dus dat zijn 3 calorieën per noot.

Pellen

Je moet er een beetje moeite voor doen, om een pistachenootje uit de schil te halen. Je ‘snackt’ het nootje dus minder snel. Het is ooit een keer uitgezocht dat men ongeveer gemiddeld 42 procent minder calorieën minder krijgt bij het eten van ongepelde pistachenoten in vergelijking met gepelde exemplaren.

Hoge voedingswaarden

Pistachenoten zitten vol gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten eiwitten, vezels, vitamine B1, B2, B6, B11, C en E, kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Ze bevatten daarnaast veel vetten, maar 90 procent daarvan is onverzadigd. Eet wel rauwe pistachenoten en geen gebrande of geroosterde. De bewerkte pistachenoten bevatten nauwelijks nog veel goede voedingstoffen. Gebrande noten worden gefrituurd en zijn dan ook veel vetter en daar zul je dus gegarandeerd niet van afvallen.

Afvallen met pistachenoten

Er is al veel onderzoek gedaan naar het gezonde effect van noten. Ook voor het eten van rauwe pistachenoten is gebleken dat ze een gunstige bijdrage leveren voor de slanke lijn. Vooral het buikvet zou door de gezonde vetten in deze noot gereduceerd kunnen worden. Je zult echter wel je hele levensstijl moeten aanpassen als je doel is meer gewicht te verliezen.

Kies gezonde pistachenoten

We weten allemaal dat te zout eten niet goed is voor de nieren, bloeddruk en hart- en bloedvaten. Kies daarom bij voorkeur voor ongezouten noten. Laat de gebrande of geroosterde noten ook liever liggen en ga enkel voor de gezonde rauwe soorten.

Delen:

Geplaatst in Voeding & Recepten

user Stel je vraag
Heb je ergens hulp of advies bij nodig? Laat het ons hier weten!
We streven ernaar je bericht binnen 4 uur te beantwoorden (ma-vr).

This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.