Team Bodystore

Waarom visolie slikken?

Het eten van vis is gezond en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar alle voordelen van visolie. Het lukt niet iedereen om 2 maal per week vis te eten, of misschien verdwijnt de trek al bij de gedachte hieraan. Een visolie supplement is dan een gezonde en makkelijke optie. Visolie is een van de beste bronnen voor de opname van omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn onverzadigd, wat de gezondheid positief beïnvloedt. Het bevat eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), de bekendste twee vetzuren van de omegavetzuren. Het lichaam maakt deze vetzuren zelf nauwelijks aan. Wel zijn de vetten met name terug te vinden in vettere vissoorten, maar ook in schaal- en schelpdieren.

Onze gebakken en gefrituurde vis valt bij veel mensen wel goed in de smaak, maar bevat veel verzadigd vet door de bereidingswijze. Het bevat helaas weinig omega 3 vetzuren, die we juist graag willen binnenkrijgen. De vetsoort gebakken en gefrituurde vis is ongunstig voor de vetsamenstelling in het bloed. De gezondheid wordt negatief beïnvloedt, doordat verzadigde vetzuren een verhogende werking hebben op het cholesterol.

Vissen eten voornamelijk algen, waaruit zij de gewilde omega 3 vetzuren opslaan. Ook kunnen deze algen worden gebruikt in onze visolie supplementen.

De onderstaande voordelen, maken het de moeite waard om een omega-3 visolie supplement te gebruiken. Het is essentieel dat we de omega 3 vetten voldoende binnen krijgen. Natuurlijk kan dit ook door minimaal 2 maal per week vis eten. Belangrijk bij het kiezen van een visolie supplement is dat deze de bovengenoemde EPA en DHA- zuren bevat.

De voordelen:
- Voorkomt cholesterolvorming in de bloedvaten
- Beschermt en ondersteunt de gezondheid van het hart
- Visolie werkt bloeddruk verlagend
- Helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen
- Verlaagt de kans op ontstekingen
- Visolie kan bijdragen aan spierherstel na sport, zeker wanneer het in combinatie met eiwitten wordt geslikt.
- Visolie heeft mogelijk een gunstige effect op de hormoonhuishouding, zoals tijdens menstruatie, zwangerschap en de overgang. EPA dient namelijk als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen.

Naast de bovengenoemde voordelen, ondersteunt visolie de balans van vetten in het bloed tijdens gewichtsverlies.

Een visolie supplement gebruiken is een aanbeveling als de aanbeveling van 2 maal per week vis eten niet haalbaar is. Visolie is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsule of vloeibaar. De mogelijkheid bestaat dat het gebruik van een visolie supplement misselijkheid of oprispingen veroorzaakt. Een vloeibaar supplement met een toegevoegde smaak kan deze klachten verminderen.

Wat is magnesium

Magnesium (Mg2+) is een essentieel mineraal, welke je via je voeding binnen krijgt. Het komt veel voor in volkoren granen, zoals volkoren brood, en ook in groene bladgroenten, noten en zaden, erwten, bonen en linzen. Fruit, vlees en vis bevat niet veel magnesium, net zoals veel bewerkte voedingsproducten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ook melk en zuivelproducten geen bijzonder rijke bronnen van magnesium.

Magnesium speelt een aantal belangrijke rollen in het lichaam, het is vereist bij meer dan 300 enzymatische reacties, onder andere de synthese van vetten, eiwitten en nucleïnezuren, neurologische activiteit, spiersamentrekking en ontspanning, hartactiviteit en botmetabolisme. Nog belangrijker is dat magnesium een cruciale rol speelt in zowel de anaerobe en aerobe energieproductie, met name bij het metabolisme van adenosine tri fosfaat (ATP), de "energie bron" van het lichaam. De belangrijkste functies van magnesium worden uitgeoefend in onze cellen.

De aanbevolen dagelijkse inname van magnesium, voldoende om gebreken te voorkomen in 97,5% van de populatie, is ingesteld op 300 mg voor mannen en 270 mg voor vrouwen. Onderzoekers hebben aangetoond dat in de afgelopen 100 jaar de inname van magnesium is gedaald, en dat slechts twee derde van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgt, wat kan leiden tot een magnesium deficiëntie. Dit kan vervolgens leiden tot veranderde cardiovasculaire functie, verslechterde glucosestofwisseling (met insulineresistentie en verminderde insulinesecretie) en hoge bloeddruk. Atleten hebben nog een grotere kans op magnesium tekort. Niet alleen krijgen ze te weinig magnesium binnen via hun voeding, fysieke activiteit versneld de afbraak en uitscheiding van magnesium.

Het gebruik van magnesium supplementen kan het tekort aanvullen. Magnesium supplementen komen in veel verschillende vormen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer magnesium gecombineerd wordt met aspartaat, citraat, lactaat, acetaat of gluconaat de oplosbaarheid en bio-beschikbaarheid van magnesium worden bevorderd. Een goed opneembare vorm van magnesium is magnesium citraat.

Suppletie van magnesium kan ook nog andere voordelen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesium suppletie positieve effecten heeft op de bloeddruk en cholesterolgehalte. Dit kan worden verklaard door de invloed welke magnesium heet op de balans tussen kalium, natrium en calcium.

Extra magnesium is noodzakelijk voor sporters om goed te kunnen blijven functioneren en presteren. Magnesium supplementen kunnen de fysieke kracht bevorderen door de spiermassa te laten toenemen. Omdat magnesium het aerobe vermogen beïnvloed, vergroot dit het uithoudingsvermogen wat van belang is voor duursporters. Verschillende onderzoeken tonen aan dat magnesium suppletie het energie verbruik bij hardlopen en roeien verbeterde door het zuurstofverbruik te verlagen en melkzuurproductie te verminderen.

Bij gebruik van magnesium supplementen moet je wel goed opletten dat er geen overschot ontstaat. Magnesium is voor de meeste mensen veilig wanneer ze zich aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houden, maar wanneer er een overschot aan magnesium in je lichaam ontstaat kunnen maagklachten, misselijkheid, braken, diarree en andere bijwerkingen ontstaan.

Wat zijn de functies van enzymen?

Wat doen enzymen eigenlijk voor ons? Dagelijks zijn er tal van processen gaande in ons lichaam om het gezond, sterk en in optimale conditie te houden. Ons lichaam heeft hulpstoffen nodig om deze processen aan het werk te houden. Een van die hulpstoffen zijn enzymen. Enzymen spelen een onmisbare rol als het gaat om onze gezondheid.

Wat zijn enzymen
Enzymen zijn speciale eiwitten die als het ware dienen als de katalysator van belangrijke processen in ons lichaam. Alleen dankzij hen verlopen die processen. Simpel gezegd versnellen enzymen een proces dat van zichzelf langzaam verloopt. Je zou het kunnen vergelijken met een schoenlepel die je helpt makkelijk en snel in je schoen te komen. Zonder die schoenlepel zou je een hele tijd moeten wringen voor je je schoen aan hebt.

Diverse functies
Enzymen worden gevormd in onze cellen en ieder enzym verricht een andere specialistische functie. Ze zorgen onder andere voor een goede stofwisseling en spijsvertering helpen ze bij de groei en reparatie van organen, weefsels en cellen en dienen ze als antioxidant. Ze zetten schadelijke stoffen om in niet-schadelijke stoffen zodat die makkelijker en beter ons lichaam kunnen verlaten en niet worden opgenomen.

Spijsverteringsenzymen
Een van de meeste besproken enzymen zijn de spijsverteringsenzymen. Als die onvoldoende aanwezig zijn, kunnen voedingsstoffen niet goed verwerkt en opgenomen worden in ons lichaam. Hierdoor kan een tekort aan vitamines en mineralen en kunnen vetten en koolhydraten niet goed verteerd worden. De processen zullen dus moeizamer verlopen en dit zal resulteren in gezondheidsklachten en verminderde weerstand. Je kunt dus eerder ziek worden en last krijgen van dingen als Je moet hierbij denken aan klachten als gasvorming en winderigheid.

Hoe komen we aan enzymen?
Ons lichaam is vanaf de geboorte af aan in staat een bepaalde hoeveelheid enzymen zelf aan te maken. Daarnaast gaat ons lichaam ervan uit dat ze zelf zorgen voor de inname van enzymen om zo tot een juiste hoeveelheid te komen. Enzymen zitten in bijna alle voedingsmiddelen. Alleen is er een groot nadeel. Door verhitting, wat gebeurt bij koken, worden heel veel enzymen kapot gemaakt. Dus voordat ze onze maag bereiken, kunnen ze hun werking niet meer doen.

Je kunt gaan besluiten om enkel en alleen nog maar rauw voedsel te gaan eten. Maar voor de meesten onder ons zal dit geen realistische oplossing zijn. Om te voorkomen dat je gezondheidsklachten zult krijgen, kan je het beste een voedingssupplement met enzymen nemen. Dit zal helpen je voedsel beter te verteren en het lichaam de voedingsstoffen makkelijker te laten opnemen. Je vult je voorraad enzymen aan zodat een tekort kan worden voorkomen en dus ook vervelende gezondheidsklachten.

Wat betekent een magnesium tekort?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor ons lichaam voor opbouw van de botten en lichaamseiwit en de werking van de spieren (de overdracht van prikkels, strekken en samentrekken). Daarnaast heeft ons lichaam het nodig om voedingsstoffen om te zetten in energie, verhoogt het de weerstand tegen stress en draagt het bij aan een beter geheugen en concentratievermogen. Zoals je kunt lezen vervult magnesium belangrijke functies in ons lichaam. We kunnen zelf geen magnesium aanmaken, dus moet het uit onze voeding komen.

Hoeveel magnesium hebben we nodig?

De dagelijkse hoeveelheid magnesium die we nodig hebben is 250 – 300 milligram voor vrouwen en 300- 350 milligram voor mannen. In bijna al ons voedsel zit magnesium. Dus bij voldoende variatie moeten we het uit ons voedsel kunnen halen. Magnesium rijke voedingsmiddelen zijn vooral groene bladgroente, zonnebloempitten, noten, avocado’s, sojaproducten, granen, bananen, frambozen en schelpdieren.

Hoe herken je een tekort aan magnesium?

Het is altijd mogelijk een tekort aan magnesium te hebben. Door te proberen je voedingspatroon aan te passen, is het vrij snel op te lossen. Maar zodra je langdurig een tekort aan magnesium hebt, kan je zowel lichamelijke als psychische klachten krijgen.

Magnesium zorgt er bij je spieren met name voor dat je ze kunt ontspannen. Dus zodra er een tekort is, lukt het niet meer om je spieren voldoende te ontspannen. Calcium zorgt namelijk voor het samentrekken van de spieren en als dit in meerdere mate aanwezig is dan magnesium zorgt dit voor spierkrampen en stijve spieren.

Hoe minder magnesium in je lichaam, hoe minder energie het uit voedingstoffen kan halen. Je zult je dus minder energiek en dus vermoeider voelen. Tevens zal je weerstand omlaag gaan waardoor je vatbaarder bent om ziek te worden.

Wanneer je een magnesiumtekort hebt, ben je gevoeliger voor stress en spanningsklachten. Bij stress zal je lichaam automatisch om meer magnesium vragen dan dat het normaal doet. Je magnesiumvoorraad neemt af, het tekort wordt allen maar groter en dat leidt dus tot meer stress. Een vicieuze cirkel waar je in belandt.

Aanvullen van magnesiumtekort

Uiteraard spreekt het voor zich dat je een tekort kun aanvullen door middel van je voeding. Toch is de kans groot dat je dan nog steeds te weinig binnen krijgt. Zeker als je wat sneller je tekort wilt aanvullen. Een magnesium supplement kan je hierbij helpen.

Je zult al vrij snel opmerken of je klachten verdwijnen. Belangrijk is wel dat je erop let dat de dagelijkse hoeveelheid niet wordt overschreden. Als je teveel magnesium in de lichaam hebt, zal je dit ook snel merken in de vorm van darmklachten met diarree. Je moet het supplement niet tijdens het eten nemen, maar ongeveer een uur voor je gaat slapen. Dat is de beste manier om je lichaam het te laten opnemen.

Het nut van Chlorofyl

Je weet het misschien niet, maar chlorofyl vind je iedere dag, overal om je heen. Een ander vaak gebruikt woord is ‘bladgroen’. Chlorofyl is de kleurstof die de bladeren van planten groen kleurt. Ook groene groente bevatten veel chlorofyl. Maar wat doet het precies en waar is het goed voor?

Wat is bladgroen?

Chlorofyl is zoals gezegd de groene kleurstof die planten, algen en groente groen kleurt. Het werd in 1817 ontdekt door twee Franse wetenschappers. Het is een bijzondere kleurstof wat zich bevindt in de cel compartimenten van de planten. Het zorgt er voor dat de planten in staat zijn het zonlicht van buiten op te vangen en om te zetten in energie. De groene kleur komt voort uit het feit dat het het blauwe en rode deel van het lichtspectrum absorbeert waardoor het groene deel wordt teruggekaatst.

Chlorofyl zit dus niet alleen in planten, algen en groenten, maar ook in gras, bomen, struiken, zaden en noten. Hoe groener, hoe hoger het chlorofyl-gehalte. De allerhoogste concentratie van chlorofyl vind je in chlorella. Een superfood die vooral bekend staat om zijn reinigende werking. Groene groenten als broccoli, andijvie, spinazie, spruitjes, boerenkool en rucola hebben een erg hoog chlorofyl-gehalte.

Wat doet chlorofyl?

Er zijn een aantal beweringen over de werking van chlorofyl die nog niet wetenschappelijk bewezen zijn en waar we dus mee moeten oppassen. Zo wordt vaak geschreven dat chlorofyl bescherming biedt tegen kanker, echter is dit tot nu toe nog niet bewezen. Toch heeft het een positief effect op je gezondheid als het gaat om:

Maag, darmen en lever
Het versterkt de wanden van je maag en darmen zodat de functie van deze organen verbeterd wordt. Chlorofyl zorgt er namelijk voor dat de cellen van de slijmvliezen in je maag en darmen sneller gaan vermenigvuldigen. Daarnaast heeft het een reinigende en beschermende werking. Het zorgt als het ware voor een beschermlaag zodat schadelijke stoffen minder goed via je maag en darmen in je lichaam kunnen worden opgenomen. Je spijsvertering zal dus een boost gaan krijgen en maag- en darmklachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Je lever heeft ook baat bij de reinigende werking. Het wordt beschermd tegen opname van giftige stoffen, die door het beschermlaagje van de chlorofyl afgevoerd kunnen worden.

Bloed
Door de reinigende werking zal ook je bloed gezuiverd worden door chlorofyl. Het stimuleert tevens de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dit zorgt er weer voor dat het weefsel goed blijft en wonden sneller genezen. De samenstelling van chlorofyl is nagenoeg hetzelfde als die van hemoglobine, het eiwit dat het zuurstof door onze aderen voert, opneemt en aan onze lichaamscellen geeft. Wanneer je last hebt van bloedarmoede is chlorofyl een natuurlijk geneesmiddel die hierbij helpt.

Toepassing in voedingspatroon
In een gezond voedingspatroon moet je zorgen dat je voldoende verse groente eet om dagelijks aan de juiste hoeveelheid vitamines, vezels en mineralen te komen. Als je geen fan bent van groene groente of je hebt maag-darmklachten, kan je chlorofyl als supplement gebruiken. Dagelijks 2 eetlepels vloeibare chlorofyl is voldoende om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.

Stel je vraag