Walnoten zijn niet alleen heerlijk als tussendoortje, ze bevatten veel voedingstoffen waarmee ze een gunstige werking hebben op onze gezondheid. Je kunt walnoten ook prima als vleesvervanger gebruiken en profiteren van de lekkere smaak plus gezonde eigenschappen van deze noot. We zetten de voordelen van walnoten eens op een rijtje:
1. Walnoten verlagen het risico van kanker
Walnoten zitten vol vitamines en mineralen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat walnoten een goede leverancier is van antioxidanten. Van alle soorten noten zijn de walnoten de grootste antioxidanten leveranciers. Deze antioxidanten beschermen de cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijke moleculen die veel schade aan gezonde cellen kunnen aanrichten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat walnoten met behulp van die antioxidanten de groei van kankercellen kunnen afremmen. Dagelijks wordt een portie van 28 halve walnoten aanbevolen.
2. Omega 3 vetten in walnoten voorkomen depressie
Walnoten bevatten goede vetten, waaronder de plantaardige omega 3 vetten. Het is bekend dat deze vetten een positieve werking hebben tegen depressie, ADHD, kanker en Alzheimer.
3. Walnoten reduceren het risico op diabetes type 2
De unieke samenstelling in walnoten, bestaande uit vezels. Antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetzuren in een optimale verhouding tussen omega-3 en omega-6 zorgt voor een positief effect op de insulinespiegel, en daarmee ook op het risico op diabetes type 2.
4. Walnoten helpen tegen stress
Dagelijks een handje walnoten eten is een goed middel tegen stress. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers aan de Penn State Universiteit. Het eten van de walnoten werkt ook in positieve zin voor het verlagen van de bloeddruk.
5. Walnoten bevorderen gezonde bloedvaten
Walnoten zijn gezond voor het hart en helpen een te hoog cholesterolgehalte te verlagen. In een onderzoek, uitgevoerd door dezelfde onderzoekers als hierboven, in samenwerking met Tufts University en University of Pennsylvania. Het positieve effect op de bloedvaten wordt volgens de onderzoekers in het bijzonder bewerkstelligd door de aanwezigheid van de stoffen alfa-linoleenzuur, gamma-tocoferol en fytosterolen in de walnoot.
Walnoten gezond?
- 3 feb. 2017
Delen:
Geplaatst in Voeding & Recepten